Дрецун за РТС: Србија за компромис, не треба журити са решењем

Европска Унија инсистира да за годину дана, колико је остало до краја мандата шефице преговарачког процеса Федерике Могерини, дође до нормализације односа Београда и Приштине али не треба журити са решењем, рекао је за РТС председник скупштинског одбора за Космет Милован Дрецун.

Компромис је једино решење у ситуацији када је дијалог између Београда и Приштине у прекиду а Брисел жели споразум што пре, рекао је гостујући у Дневнику РТС-а Милован Дрецун.

"То што председник Вучић каже да смо миљама далеко од договора значи да Приштина није спремна на компромис већ жели да наметне своје интересе. Добро је што већина земаља ЕУ које подржавају такозвану независност увиђа ситуацију и да оваква ситуација може да води само у нове сукобе и да је потребан договор", рекао је Дрецун.

Док Србија инсистира на компромису Приштина наставља са једностраним потезима упереним директно против Београда као што је опорезивање робе супротно Цефта споразумима.

"Не могу се постављати баријере ни када је реч о кретању људи ни када је реч о протоку робе ако желите неки договор. Због тога инсистирамо да се разреши ово питање наметнутих пореза. Очекујемо  да они који имају утицај изврше притисак на Приштину. Брисел има много више снаге од тога да само тражи, треба да то и издествује", тврди Дрецун.

Неопходно је оживети дијалог, наставити га и постићи комромис, наглашава председник скупштинског одбора за Космет.

"Због тога је неопходно да одиграју своју улогу они који имају највише утиуцаја на Приштину пре свега Вашингтон", каже Дрецун.

Постоје очекивања у Бриселу да се до решења дође до средине наредне године или до краја  мандата Федерике Могерини.

"Не треба журити са решењем, прво треба извршити притисак на Приштину. Такође, потребан је и политички договор међу албанским странкама које морају да сарађују у пуном капацитету како не би била доведена у питање преговарачку позиција Хашима Тачија у дијалогу са Београдом. Ми смо апсолитно спремени за наставалк разговора и споразум који би отворио перспективу и њима и нама јер не треба да забораве да је будућност Албанаца такође у компромису са Србијом", нагласио је Дрецун.

Коментаришући распоред седења у Паризу на свечаности поводом обележавања стогодишњице од завршетка Првог светског рата, Дрецун каже да су тиме, пре свега, повређена осећања српског народа.

"Ово што се десило са распоредом седења повредило је осећања и понос српског народа. Нису Албанци већ Срби гинули раме уз раме са француским војницима на Солунском фронту.То наше пријатељство са француским народом је на крви засновано, на тој крви којом се ослобађала Србија и Велики рат. Добро је што је француски амбасадор брзо реаговао и што ће француски председник ускоро доћи", рекао је Дрецун.

Макрон је, сматра Дрецун, покушао да на свечаности у Паризу демонстриара нову европску политику.

"Ту су били и поражени и победници у складу са Макроновом политиком 'Нове Европе' која подразумева и стварање европске војске. Он жели да се превазиђу старе поделе и размирице", рекао је Дрецун.

Када је реч о сусрету Хашима Тачија са руским председником Дрецун каже да Тачи не може ништа да постигне када је реч о Москви.

"Путин је изнео чврсту позицију Москве да ће подржати свако решење са којим се сложи Београд", рекао је гостујући на РТС-у председник скупштинског одбора за Космет Милован Дрецун.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво