Грешка протокола у Паризу или политичка порука?

Дан после прославе Дана примирја у Првом светском рату у Паризу, јавност се највише бави редоследом седења на прослави. То што је место за председника Србије било далеко од центра дешавања за разлику од лидера земаља чија је улога у Великом рату била знатно мања или чак нису ни постојале, оцењује се као увреда и непоштовање савезника. Поставља се питање да ли је Француска заборавила 1.247.425 српских жртава?

Прво објашњење француског протокола да су учесници поређани по абецедном реду очигледно је нетачно – Србија је била између Аустрије и Летоније.

Потез француског протокола пре има везе са односом снага на међунарондој сцени и приоритетима француске спољне и унутрашње политике него са заслугама у рату у којем је Србија прва нападнута, извојевала прву победу и прва пробила фронт и то платила са милион и триста хиљада живота.

"Ако би неки млад човек који не зна много о Првом светском рату погледао у правцу трибине у Паризу, помислио би да су, поред Француске, Британије, Немачке, односно САД и Русије, главни учесници били Монте Карло, Мароко и Косово. Значи, не би уопште стекао утисак који су то народи који су одиграли кључну улогу у Првом светском рату", каже Слободан Зечевић са Института за европске студије.

У првом реду до домаћина, француског председника и његове супруге седели су лидери Немачке, Америке, Русије. Присуство младог крунског принца Марока у непосредној близини заинтригирало је и Доналда Трампа.

У првом реду била је и председница Хрватске која у време Великог рата није ни постојала као држава. Кадар Владимира Путина био је готово немогућ без Хашима Тачија, лидера полупризнате земље. Да ли је то била провокација за Србију или руског председника.

"Стогодишњица није прилика да се овакве политичке поруке шаљу. Али, како бих рекао, можемо на крају крајева и то да разумемо, пре свега из разлога да се не бисмо емотивно или претерано емотивно према томе односили", наводи социолог Владимир Вулетић.

Извињење Мондолонија 

У име Француске за сада се огласио само амбасадор у Србији Фредерик Мондолони.

"Били смо веома задовољни и захваљујемо се председнику Вучићу што је дошао на церемонију у Паризу, где је Србији апсолутно било место с обзиром на број жртава који је у рату поднела. Али у последњем тренутку дошло је до једне грешке протокола која је за жаљење и зато молимо председника и народ Србије да прими наше извињење. То није учињено намерно. Француска зна колике су жртве Србије у Првом светском рату", поручио је Мондолони.

Председник Србије је захвалио на извињењу

Незванично, местом на прослави били су незадовољни и Ирци који су у рату имали много жртава. Програм француске јавне телевизије допринео је утиску да је церемонија злоупотребљена за дневнополитичке потребе француског председника којем је све потребнија подршка бирача нефранцуског порекла.

"Давао се велики значај учешћу војника из колонија, обојених људи, Африканаца. Наравно, треба дати помен свим жртвама, али њихово учешће је релативно симболично ако имамо у виду милионе Немаца, Француза, Срба и Руса који су погинули у том рату", додаје Зечевић.

Први прилику да од председника Макрона чују објашњење, грађани Србије имаће у наредних месец дана када дође у посету Србији ради обележавања истог јубилеја који се славио у Паризу.

Број коментара 38

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво