Симић: Одлука да ЕМС остане на КиM велико олакшање за Србе

Одлука Eвропске енергетске агенције да Електромрежа Србије остане део енергетског система на Косову и Метохији је донела велико олакшање Србима на КиМ, рекао је потпредседник Српске листе Игор Симић.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Симић је рекао да је енергетска независност и сигурност грађана и привреде у четири општине на северу Косова и Метохије од огромног значаја.

"Када се сетимо шта смо доживели 2009. године када смо енергетски зависили од Приштине, када смо умало били у хуманитарној катастрофи, зато је ова вест дочекана са радошћу", рекао је Симић.

Ипак, царине од 10 одсто на робу из Србије још нису укинуте, али Симић очекује да ће оне, након састанка који је председник Александар Вучић имао у Паризу са немачком канцеларком, бити убрзо повучене.

Подсетио је да оваква одлука доноси огромну штету како Србима на Косову тако и грађанима који живе на овим просторима, јер је једном политичком одлуком цена основних животних намирница скочила за 10 процената.

"Зато очекијемо да ће Немачка као значајна чланица ЕУ извршити огромни притисак на Приштину како би повукла овакву одлуку", рекао је Симић.

Поводом захтева Приштине за чланство у Интерполу, Симић је навео да косовске институције и сада имају могућност сарадње са Интерполом преко Унмика, тако да овај захтев представља "чисту симболику". 

На изјаву Рамуша Хардинаја да ће будућа војска Косова "деловати и на југу и на северу" и да је важно да све заједнице које живе на Косову буду део војске, из Српске листе кажу да не подржавају формирање Војске Косова јер је то противно резолуцији 1244 Савета Безбедности УН.

"С друге стране тиме се изазива забринутост међу Србима. Сетимо се шта се десило 26. марта када је 200 припадника косовске полиције наоружаних дугим цевима малтретирало грађане и политичке представнике Срба. С разлогом се поставља питање шта ће се десити ако неко пошаље хиљаду или две војних формација на север КиМ. Мислим да до тога не сме да дође и да међународна заједница мора да изврши притисак на Приштину јер би то значило увођење у једну спиралу евентуалних сукоба широких размера", казао је Симић. 

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи