Усвојен Статут Војводине

Посланици Скупштине Србије усвојили Закон о утврђивању надлежности Војводине и потврдили Статут Војводине. Свечано проглашење Статута 14. децембра. На новој седници изабрани функционери у правосуђу.

Скупштина Србије усвојила је Закон о утврђивању надлежности Војводине и потврдила Статут Војводине гласовима посланика владајуће коалиције и Либерално-демократске партије.

Седница са те две тачке дневног реда трајала је пет радних дана, а током расправе опозиција је изнела низ критика истичући да су закон и статут противуставни, сецесионистички односно да представљају почетак разбијања државног јединства, што су представници владајуће коалиције одбацивали.

Највише спорења било је због члана статута који је насловљен као главни град АП Војводине, затим због чланова који предвиђају отварање представништва у Бриселу, потписивање међурегионалних уговора, оснивање војвођанске академије наука и уметности и оснивање развојне банке које за опозицију представљају омогућавање стварања "државе у држави".

Представници владајуће коалиције истицали су да су статут и закон у оквирима Устава Србије и да представљају почетак децентрализације и регионализације земље.

Нови Статут Војводине биће свечано проглашен на седници покрајинског парламента 14. децембра, када ће бити донета и одлука о његовом спровођњу, рекао је председник Скупштине Војводине Шандор Егереши.

Потврђивање Статута Војводине и усвајање Закона о утврђивању надлежности "политичка су преломница у унутрашњој организацији Србије", оценио је Егереши на ванредној конферернцији за новинаре.

Потврђивање Статута Војводине резултат је политичког компромиса, додао је он, истакавши да ускоро очекује и доношење закона о изворним прхоходима и имовини Војводине.

Скупштина Војводине статут је усвојила у новембру прошле године, али је у републички парламент тај акт стигао тек годину дана касније након што је измењен у Скупштини Војводине усвајањем амандмана Социјалистичке партије Србије. 

Амандмани СПС-а уместо дефиниције Војводине као дела средње Европе наводи се да је Војводина аутономна покрајина грађанки и грађана који у њој живе и као неодвојиви део Републике Србије.

Амандманима је утврђено да Војводина може да оснива представништва у регионима Европе и у Бриселу уз сагласност Владе Србије, а у члану десет Нови Сад није дефинисан као главни град, већ главни, административни центар Војводине. Тај члан је међутим остао насловљен као главни град АП Војводине. 

Избор функционера у правосуђу

Скупштина Србије изабрала је вечерас Нату Месаровић за председницу Врховног касационог суда и Загорку Доловац за републичког јавног тужиоца.

Парламент је за тужиоца за организовани криминал изабрао Миљка Радисављевића, а за тужиоца за ратне злочине Владимира Вукчевића.

Пета седница јесењег заседања је завршена избором апелационих тужилаца у Београду, Крагујевцу и Нишу, као и тужилаца који ће водити основна тужилаштва на територији Србије.

За апелационог јавног тужиоца у Београду изабран је досадашњи заменик Републичког јавног тужиоца Ненад Укропина.

За апелационог тужиоца у Крагујевцу изабран је досадашњи шеф Народне канцеларије председника општине Прокупље Небојша Будић, а у Нишу заменик републичког јавног тужиоца Крсман Илић.

Скупштина је изабрала и више јавних тужиоца у вишим и основним јавним тужилаштвима на територији Србије.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи