Вучић допутовао у Париз

Председник Србије Александар Вучић стигао је у Париз где ће присуствовати свечаној церемонији поводом обележавања 100 година од завршетка Првог светског рата. Вучић ће се сутра у девет сати састати са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Александар Вучић је заједно са америчким и руским председником Доналдом Трампом и Владимиром Путином, као и другим лидерима, обишао изложбу у Музеју "Орсеј" где је имао прилику да у неформалној атмосфери разговара са њима. Након тога присуствовао је коктелу за високе званице. 

Свечаностима поводом завршетка Првог рата у престоници Француске присуствоваће многи шефови држава и влада, а међу њима и немачка канцеларка Ангела Меркел, са којом ће се председник Вучић састати сутра у девет сати.

На 100. годишњицу Првог светског рата, француски председник Емануел Макрон покренуо је иницијативу и у Француској направио центар међународног обележавања те годишњице.

Тако ће се у недељу на једној краткој церемонији састати с немачком канцеларком Ангелом Меркел у Компјењу, северно од Париза, месту у коме се дешавало више ствари.

Тамо је, у једном железничком вагону, 11. новембра 1918. године потписано примирје између западних сила и Немачке, а 22 године касније, након што је немачка војска умарширала у Француску, Адолф Хитлер је приморао француске војсковође на капитулацију – у том истом вагону.

Врхунац свечаности ове године биће у Паризу, а на ту церемонију код Тријумфалне капије која почиње у 11 сати Макрон је позвао више од 80 шефова држава и влада које су директно или индиректно учествовале у рату.

Како је најављено, биће присутни и амерички и руски председник Доналд Трамп и Владимир Путин.

Председник Србије изјавио је, уочи посете, да ће у Паризу, имати билатералне разговоре са председником Француске Емануелом Макроном као и немачком канцеларком Ангелом Меркел.

"То је оно што смо до сада заказали, све остало ће бити у оквиру манифестације на којој ћу са поносом носити наш цвет - Наталијину рамонду, пошто је Србија, сила победница из Првог светског рата, на жалост изгубила 1.247.000 људи", рекао је Вучић.

Додао је да ће указати на то да је српски народ пропорционално броју становника био једна од два најстрадалнија народа у Првом светком рату, те да заслужује посебно место у историји човечанства.

"А и да кажем свим другима који су били на супротној страни, који су учествовали у убијању Срба, да смо ми велики народ, да смо све то успели да опростимо. Једино што нећемо да заборавимо него ћемо да наставимо да издајемо књиге и да говоримо о свему томе како би наша деца знала колико су њихови дедови високу цену платили за слободу Србије. За нас више вредности од српске слободе, слободе наше земље нема", поручио је Вучић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се