Амбасадорка Канаде: Подршка решењу две стране

Кати Чаба, амбасадорка Канаде у Србији каже да ће званична Канада подржати решење за Косово које ће бити прихватљиво за обе стране у дијалогу Београда и Приштине, али напомиње да по њеном мисљењу "разграничење по етничким линијама није идеална опција".

"Ми нисмо усвојили јасну позицију о томе које је решење за нас прихватљиво, међутим када је у питању разграничење по етничким линијама између Београда и Приштине ја сматрам да то није најбоља опција, водећи се искуствима и принципима мултикултуралности и различитости на којима почива Канада, мада смо свесни потпуно другачијег контекста у овом региону", каже у разговору за Танјуг канадска амбасадорка Кети Чаба.

Међутим, Чаба, истовремено, уз констатацију да Канада има разумевање за изазове са којима се суочава Србија у преговорима са Приштином, појашњава да је Канада признала Косово као независну државу.

Упитана како коментарише најаве о формирању косовске војске, Чаба каже да се о војсци Косова може разговарати тек оног тренутка када та формација буде спремна да представља интересе свих грађана Косова, и која ће подједнако бити прихватљива како за Албанце, тако и Србе који живе на Косову.

Коментаришући негодовања одређених европских политичара у односу на активности српске дипломатије по питању учлањења Косова у међународне организације, она напомиње да су таква неслагања став оних који их исказују, док Канада прати процес дијалога надајући се његовом успешном окончању.

На питање Танјуга о такозваној "Црној листи" Канаде на којој се налазе одређени функционери коју су били део владајућих структура за време Милошевићеве владавине током деведесетих, Чаба објашњава да Канада нема црну листу која се односи на грађане Србије.

"Није реч о листи већ је у питању акт који званичнике који су обављали функције у временском периоду између 1998. и октобра 2000. године проглашава непожељним у Канади. Овај пропис је доступан на сајту Министарства правде Канаде. На њему се не налазе појединци већ су њим обухваћени сви званичници који су на својим позицијама били у том временском периоду. 

Она међутим, додаје да постоје услови и разлози под којима се чак и особама које због положаја које су заузимале омогућава боравак у Канади.

Амбасадорка Канаде је изразила задовољство што је министар спољних послова Србије Ивица Дачић најавио подршку Канади за несталну чланицу Савета безбедности Уједињених нација у периоду од 2020. до 2021. године.

"Ми смо захвални што је српска влада донела такву одлуку и саопштила је. Недавно смо и ми подржали Србију да постане придружена чланица Франкофонске групе земаља", каже Чаба.

Рударство област од највећег интереса за канадске компаније 

Она истовремено оцењује да је током годину дана, колико је прошло од њеног именовања за место амбасадора Канаде у Србији, остварено много на пољу укупне међусобне сарадње.

"У областима трговине и инвестирања ми смо били веома активни како бисмо промовисали Србију као добру дестинацију за инвестирање канадским компанијама", наводи она и додаје да рударство и истраживања у том сектору остаје област од највећег интереса за канадске компаније које послују у Србији.

Она каже и да успостављање авио линије на релацији Торонто - Београд зависи искључиво од одлуке "Ер Србије", односно процене ове авиокомпаније колико је то исплативо за њу.

"Ми смо веома срећни што су специјални изасланик премијера Канаде за Европу Стефан Дион и српски министар спољних послова Ивица Дачић, у мају ове године, потписали споразум о ваздушном саобраћају између наше две земље, те да је канадска амбасада у Београду спремна да учини све што је неопходно да се реализује отварање директне линије Београд - Отава".

Амбасадорка подсећа и на значај међусобне робне размене која је у 2017. годину достигла вредност од 100 милиона канадских долара.

Нове технологије, као и процес дигитализације, информациони и комуникациони сектор, каже, види као простор за продубљавање економских односа, а улогу српске дијаспоре у Канади која броји несто мање од 100.000 грађана сматра суштинском у процесу развоја свеобухватних односа Србије и Канаде, укључујући сарадњу у областима културе, образовања и науке.

"Срби који долазе у Канаду успевају веома успешно да постану део канадске заједнице, економски да просперирају, да имају активну улогу у канадском друштву, и такође да очувају своје културне посебности, јер ви можете бити Канађанин, али поново да сачувате своје културне посебности", истиче амбасадорка Канаде у Београду.

Организовање обележавања 100 година од краја Првог светског рата представља посебно задовољство за амбасаду Канаде у Београду.

Реч је, каже Чаба, о традиционалној церемонији обележавања Дана примирја коју организује Комонвелт држава, а да је управо ове године, када се обележава 100-годишњица од краја Великог рата, организација припала Канади.

Церемонија ће почети 11. новембра у 10 часова, а Чаба истиче да је она посебна прилика "да се подсетимо да су Србија и Канада били савезници у том рату".

"Морамо да запамтитимо да смо били савезници, да смо блиско сарађивали, и да наставимо даљу сарадњу и тражимо начине за изградњу заједничке будућности", закључује амбасадорка Чаба.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво