Линта: Иницијатива о накнади штете Црној Гори – безобразлук

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта оценио је "врхунским безобразлуком" иницијативу такозваног Црногорског покрета да тражи да Србија надокнади штету Црној Гори која је узрокована тобоже непријатељским односом Србије у Првом светском рату и анексијом 1918. године.

"Црногорски покрет шири мржњу према Србији и српском народу понављајући лажну и апсурдну тезу да су српске трупе 1918. године окупирале Црну Гору, насилно укинуле уставни поредак и извршиле анексију Црне Горе. Историјска је чињеница да је Аустроугарска монархија прво окупирала, а после капитулације и распуштања војске и анектирала Краљевину Црну Гору", истиче се у писаној изјави Линте.

Додао је да је добро познато да је црногорска Влада 16. јануара 1916. пристала на безусловну капитулацију и да је та иста влада пет дана касније, 21. јануара, донела срамну одлуку о обустави повлачења црногорске војске и њеном распуштању што је био и фактички крај постојања црногорске државе.

Војска Краљевине Србије 1918. године је, управо због непостојања и распуштања војске Краљевине Црне Горе ослободила територију Црне Горе, истиче Линта и додаје да су у Првом светском рату постојале само две стране, она на којој су Аустроугарска и Немачка, и она на којој су силе савезнице међу којима је била и Краљевина Црна Гора до своје капитулације јануара 1916. године.

"Безочна лаж је прича да је Краљевину Црну Гору укинула Краљевина Србија, када је јасно као дан да је то учинила Аустроугарска која је прво окупирала, а после капитулације и распуштања црногорске војске и анектирала Црну Гору. Трагично је да 100 година касније у Црној Гори постоје подржаваоци аутроугарског окупатора који бесрамно говоре да је Србија окупатор и да још треба да надокнади некакву штету Црној Гори", закључио је Линта.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи