Тачи: Одлука о таксама за Србију и БиХ није добар потез

Одлука владе у Приштини о увођењу такси за производе који се увозе из Србије и Босне и Херцеговине није добар потез, изјавио је косовски председник Хашим Тачи.

Хашим Тачи је одговарао на питања приштинског сајта Индексонлајн, преноси Танјуг.

Тачи је наводно рекао да Приштина мора да делује одговорно и да не сме да прави кораке који би могли да јој закомпликују подршку међународне заједнице, наводи се у прес клипингу Унмика.

Хашим Тачи, иначе, борави у Паризу где је рекао да као резултат разговора о нормализацији односа између Косова и Србије неће доћи до поделе Косова, нити ће се формирати "Република Српска", а претходно је у интервјуу француским медијима такође поручио да је он "председник суверене земље" и да "нико у Србији не може да стави вето" на формирање косовске војске.

Наводи да без међусобног признања не може бити ни нормализације односа, преноси РТК2.

"Косово има три циља која која жели да постигне дијалогом са Србијом и то су међусобно признање, замена Резолуције 1244 и учлањење Косова у Уједињене нације", додао је Тачи.

Тачи се осврнуо и на одлуку Српске листе да у косовској скупштини делује као опозиција наводећи да она није корисна ни за Косово, ни за Србе, али да је истовремено тај потез уздрмао и функционисање институција, пре свега владе која сада мора званично да потврди да ли има или нема већину.

Француска телевизија Франс 24 објавила је интервју који је Тачи дао за АФП, а у којем је изнео тврдњу да "ревидирана граница између Косова и Србије неће бити повучена дуж етничких линија".

"Косово ће остати мултиетничко, као и Србија, неће бити никаквог премештања становништва. Регион ће бити безбеднији захваљујући овом споразуму", рекао је Тачи.

"Оружане снаге биће створене" 

У вези са недавном одлуком приштинских власти да формирају сопствену војску, а која је према наводима француских медија, изазвала бес српске мањине, Србије, као и "озбиљне резерве НАТО-а", Тачи је поручио да је он "председник суверене земље" и да ће "оружане снаге Косова бити створене".

"То је готова ствар. Нико у Србији не може да стави вето на то, свидело им се то или не. Све што ћемо учинити биће по уставу и закону. То ће бити постепени процес у координацији са нашим партнерима у НАТО-у и САД", рекао је Тачи.

Тврди да се ради о "новој војсци, мирној, мултиетничкој, са више од 10 одсто припадника из редова мањина".

У међувремену је телевизија Клан Косова пренела да је Тачи рекао да нема заказан никакав билатерални састанак са председником Александром Вучићем у Паризу где ће обојица, на позив француског председника Емануела Макрона, присуствовати обележавању стогодишњице примирја којим је окончан Први светски рат.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво