Путин у Србији средином јануара

Министар спољних послова Ивица Дачић састао са потпредседником Владе Русије Јуријем Борисовим поводом заседања Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу. Навели су да је једна од тема била и припрема посете руског председника Владимира Путина у јануару следеће године. Дачић се осврнуо и на односе са Приштином, истакавши да њени званичници опструирају дијалог у Бриселу.

Ивица Дачић је на заједничкој конференцији за новинаре рекао да је за Србију посета руског председника средином јануара веома важан политички догађај. 

"Србија се спрема за посету председника Путина. Та посета мора бити добро организована и садржајна", истакао је Дачић.

Дачић је након седнице Комитета навео да је било речи и о сарадњи у области енергетике, што је, како каже, за Србију пре свега питање енергетске безбедности, односно како ћемо долазити до гаса у наредном периоду.

"То је за нас и политичко питање, јер од тога зависи и квалитет живота грађана, али и функционисање привреде и зато смо веома заинтересовани како ће се на крају распетљати Гордијев чвор у вези с некадашњим Јужним током, садашњим Турским, те да ли Европа даје дозволе или не, имајући у виду да ту важе двоструки аршини - када је реч о Северном току све може, а када је реч о Јужном - не може", каже Дачић.

Додао је да то значи да грађани Немачке, Скандинавије и тог дела Европе могу да се греју, а да ми у Србији не можемо.

"Они могу да узимају руски гас, а ми не можемо. То су двоструки аршини. Путин је једном рекао, када су говорили да Немачка и други неће руски гас из политичких разлога, да ако неће да узму руски гас, узеће руска дрва. Ето сада шта ради Европа, она хоће руски гас, а Србија да увози руска дрва да би се грејали", каже Дачић.

Навео је да су разговарали и о сарадњи у областима транспорта, инфраструктуре, железнице, као и сарадњи о даљој либерализацији трговине, односно о закључивању новог јединственог споразума о слободној трговини са Евроазијском економском унијом.

Дачић је политичке односе Русије и Србије оценио највишом оценом и то не само кад је реч о нивоу на ком се обављају разговори, већ су то, како је рекао, односи пријатељства на највишем нивоу, каква је и међусобна подршка и разумевање две државе и два народа.

"Робна размена ће премашити прошлогодишњу"

Рекао је да су економски односи у успону и навео да је робна размена у овој години, у првих девет месеци већ готово достигла робну размену из прошле године.

"Током прошле године робна размена је била око 2,6 милијарди долара, а у првих девет месеци ове године је то већ око 2,3 милијарде долара.
Очекује се да то премаши прошлогодишњи резултат", истакао је Дачић и додао да је прошле године извоз пољопривредних производа из Србије у Русију био око 350 милиона долара, што је 17 пута више у односу на 2005. годину.

Додао је да робна размена може да буде још већа и да се тежи да она достигне четири милијарде долара годишње, те да смо, имајући у виду проблеме и санкције Русији, сада на путу тој цифри. 

Борисов: Споразуми који би могли бити потписани током посете Путина

Потпредседник Владе Русије Јуриј Борисов је навео да су договарали споразуме који би могли бити потписани током посете председника Путина Србији и додао да би један од њих могао да буде и у вези са "Турским током".

Односи две земље су традиционално добри и постоји посебна сарадња са Србијом, рекао је Борисов и додао да су заједно констатовали да ове године робна размена динамично расте.

"Политички односи су на изузетно високом нивоу, а данас смо размотрили конкретне споразуме који ће бити потписани током посете Владимира Путина Србији. Ми делимо интересовање Србије у развоју пројекта Турски ток и на сваки начин ћемо доприности реализацији као једној од могућих варијанти изградњу другог крака до Србије, Мађарске и Аустрије", рекао је Борисов.

Додао је да то предвиђа и изградњу великог гасног складишта од милијарду кубика и напоменуо да у области електроенергетике активно раде руске компаније на модернизацији српског енергетског система, првенствено обнављање хидроелектрана и топлана.

Размотрена су и питања о локализацији руских индустријских технологија у Србији, каже Борисов и додаје да ту велику перспективу имају руске компаније, као и да су се дотакли питање руске авио-градње на српском тржишту.

"Нова страница у нашим односима је у сфери мировног атома. Сада је у припреми споразум за који се надамо да ће бити потписан током посете Путина Србији, а тај споразум се односи на различите аспекте сарадње у сфери мировног атома за медицинске потребе", истакао је Борисов.

Додао је да су током данашњег састанка разговарали и о следећем заседању Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу између Русије и Србије у Београду, које ће се одржати након посете председника Путина.

"Приштина опструира дијалог у Бриселу"

Дачић је на конференцији за медије рекао и да Приштина све што ради у последње време ради како би натерала ЕУ да им да визну либерализацију и да натера западне земље да приме такозвано Косово у Интерпол.

Додао је да изјаве Харадинаја и Хоџаја, да ако не добију визну либерализацију у децембру треба да напусте дијалог, значи опструирање дијалога од стране Приштине.

"Што се нас тиче, Косово не може да уђе у Интерпол, а што се тиче визне либерализације, дајте им слободно, нека сви оду код њих. Они су њихово чедо, они су их формирали, а сада их неће да долазе без виза. Много су паметни", истакао је Дачић.

Дачић је рекао и да косовски Албанци прете ЕУ, али да Србији не могу да прете и истакао да Србија неће сметати дијалогу и правити штете, али да са друге стране не може стално да буде жртва неиспуњавања обавеза Приштине и предмет одређених инцидената који се дешавају по правилу уочи наставка дијалога.

Подсетио је да је у последњих две године 10 земаља повукло признање Косова и истакао да су се признавања дешавала пре деценију под великим притиском западних руководстава и исламских земаља.

"Прошло је 10 година, Косово није успело да заокружи своју независност, нити да добије међународно признање", наводи Дачић и додаје да ће све више бити држава које ће повући признање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво