Апатурај: Стабилност региона још није обезбеђена

Заменик помоћника генералног секретара НАТО-а за политичка питања и безбедносну политику Џејмс Апатурај рекао је да стабилност Западног Балкана још није обезбеђена, да постоје изазови и трења, и да Алијанса у том смислу жели да помогне.

На 6. НАТО недељи у Београду, Џејмс Апатурај је рекао да регион није двориште, већ једна од соба заједничког европског дома чији је циљ да доприносе безбедности.

Апатурај наводи да је Западни Балкан одувек био регион од стратешког значаја, да је политички значај региона порастао последњих година и да НАТО жели да дода додатну енергију и подстицај да би земље региона оствариле своје циљеве, који год да су.

"Неке земље желе да уђу у НАТО, ми то подржавамо, неке не желе. Србија је једна од њих, то поштујемо, али желимо више практичне сарадње и више политичког дијалога и разумевања и зато улажемо у то", рекао је Апатурај.

Истиче и да НАТО не намеће ништа што би било компликација њиховим партнерима.

"Ми не намећемо захтев да се бира Исток и Запад, Русија или НАТО, поштујемо неутралност Србије и српски несврстани став", рекао је Апатурај.

Додао је да НАТО има и друге несврстане партнере, попут Шведске и Финске, као и Јерменије.

"Имамо велику листу проблема са Русијом"

Каже да, из угла НАТО-а, Русија споводи озбиљан и стални процес за дестабилизацију атлантске безбедности.

Од великих војних вежби, инвазије Украјине и анексије Крима, руских трупа и у Грузији и Молдавији, тровања политичких противника, сајбер и интернет напада, те грубог нарушавања споразума о контроли наоружања, навео је Апатурај.

"Имамо велику листу проблема са Русијом сада. То такође компликује ситуацију за наше савезнике, посебно у Балтичкој и Црноморској области и на Западном Балкану", истакао је он.

На питање да ли НАТО у својим операцијама ангажује војске земаља које нису чланице УН, односно да ли ће у неком моменту "настајућа војска" на Косову бити савезник Алијансе у операцијама, рекао је да је као портпарол научио да не треба да одговара на питања која почињу са "шта би било" и истакао да НАТО посматра дешавања на Косову.

"Македонска влада направила џиновске кораке"

Говорећи о уласку Македоније у Алијансу, Апатурај је рекао да су у у тој организацији сви сагласни да је сада изузетна прилика за ту земљу и да је на Македонији да одлучи шта ће се десити са питањем имена, што је услов после којег може да се иде напред, односно да им се понуди позив.

Каже да је референдум о имену био охрабрујући и да се нада најбољем успеху, истичући да у земљи постоји консензус и да је актуелна влада направила џиновске кораке.

Апатурај је напоменуо да се светско безбедносно окружење доста променило у претходном периоду и да су се многе стратешке претпоставке НАТО од пре 10 или 20 година промениле.

Каже да Кина постаје јача, али да је НАТО не доживљава као претњу, истиче ризике у сајбер простору, као и хибридне изазове, те наводи да је велики проблем и нарушена контрола наоружања.

Апатурај је истакао и да НАТО подржава јачу ЕУ, како би Унија допринела међународној безбедности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се