Дачић: Приштина минира дијалог

Министар спољних послова Ивица Дачић каже за РТС да Приштина својим потезима и одлукама минира дијалог са Београдом и да је то њихова тактика. Не бих рекао да су то дечје игре, то су подле игре које опасно прете целом овом региону, истакао је Дачић.

Ивица Дачић је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакао да је било логично очекивати да се, упркос одлуци Приштине да повећа тарифе за 10 одсто на робу из Србије, председник Александар Вучић одазове позиву за дијалог у Бриселу, јер је тај састанак најављиван пре него што се десио тај потез Приштине.

"Србија показује своју конструктивност, а, наравно, добила је и уверавања из Европске комисије да ће утицати да се та одлука повуче", додао је Дачић.

Подсетио је да је јуче говорио о томе да је овакво понашање Приштине њихова тактика која траје већ годинама.

"Оно што је најновије је да су они видели да визна либерализација за Косово неће проћи у ЕУ, видели су да су многе земље против тога и да нема шансе да се око тога постигне консензус и њихова логика је да се заоштри ситуација и заоштри стање како би се извукло нешто попут, нпр., одлуке о визној либерализацији", рекао је Дачић.

Указао је да они сада рачунају да тргују са тим.

"Не бих рекао да су то дечје игре, то су подле игре које опасно прете целом овом региону и као што је и председик Вучић рекао, ми имамо читав низ инцидената који су се дешавали увек по правилу уочи неког наставка дијалога. То показује да они уствари не желе дијалог, они желе да уђемо у цајтнот", тврди Дачић.

На питање да ли је реално очекивати да се до маја, када истиче мандат ЕК и Федерике Могерини, постигне свеобухватни правно обавезујући споразум, Дачић одговара: "Ако се иде овим путем, очигледно да се неће стићи ни до прве тачке".

"Ово што Приштина ради јесте минирање дијалога. Прво нису реализовали оно што су потписали приликом Бриселског споразума, а то је био предуслов за друге механизме који су били потребни да се формирају на КиМ", обајаснио је Дачић.

"Не само то, они сада то питање везују за неке нове пакете, па сада кажу: Ако нас примите у УН ми ћемо да формирамо Заједницу српских општина. Од тога нема ништа. Они рачунају да је Србија слаба и да ће она да поклекне под неким ултиматумима да би имала одређену перспективу европског пута, који је за нас веома важан, али за нас је пре свега важно да се на један праведан начин дође до трајног решења за Косово", указао је министар.

Додао је да је то основа за мир и стабилност у читавом региону, јер сваки споразум који није праведан не гарантује дугорочни мир.

Навео је да су аргументи Приштине при повећању такси били то да се Србија непријатељски понаша према Приштини.

"У ком смислу, што ми не признајемо независност, шта то значи? Да Србија треба да уведе царину и порезе на сву робу из свих земаља које су признале Косово?", упитао је Дачић.

Додао је да се подразумева да не прихватамо да они буду чланови међународних организација.

"Када говоримо о међународним организацијама као што су УН, ОЕБС, Савет Европе, оне су по свом статуту организације за државе чланице, а самоуправне територије које нису државе могу да буду само уз сагласност тих држава. Косово од нас није тражило никакву сагласност, они немају статутарно право да уопште буду чланови тих организација", објаснио је Дачић.

"Покушај да се на мала врата Косово представи као држава"

Истакао је да се покушава да се на силу и на мала врата Косово представи као држава, као и да Косову није стало да уђе у Интерпол због борбе против криминала.

"Они хоће да уђу у Интерпол да би рекли 'ми смо признати као независна држава'", истакао је Дачић и додао да је то политизација Интерпола.

Говорећи о лобирањима која Приштина чини како би ушла у Интерпол, Дачић је навео пример да је Америка променила свој приступ у смислу да сада допушта могућност да се дође до креативног решења, али да они не могу да се ослободе да лобирају.

"Када сам је дошао на Гранаду дочекала ме је нота Стејт департмента коју су послали свим карипским земљама да ја долазим и да случајно не мењају они одлуку о признању Косова и да гласају за Косово у Интерполу", навео је Дачић.

Рекао је и да се у следећи уторак одржава пријем који је заказао тзв. генерални конзул Косова у Њујорку где је позвао све шефове мисија при УН како би говорио зашто је добро да Косово буде у Унеску, а уводни говор ће држати Ники Хејли.

"Замислите сада како би било да српски шеф мисије закаже пријем на којем ће руски шеф мисије да говори о томе зашто Косово не треба да буде у Интерполу", рекао је Дачић.

"Они мисле да имају велику браћу који могу да им помогну. На срећу, већина држава схвата да је то лоше и по њих саме, али тежак је ово пут и тешка је ово борба", тврди Дачић.

На питање у којој мери је неизвесна одлука за чланство Косова у Интерполу, Дачић је рекао да се суочавамо са великим притисцима и лобирањима, са финансирањем доласка делегација других земаља у Дубаи.

"Они су и званично одвојили новац за лобирање, да преведем сада то на српски језик – то значи да су одвојили новац који ће давати онима који гласају за пријем Косова", рекао је шеф српске дипломатије.

Такође, додао је, све велике западне земље и неке исламске земље су послале допис свим другим државама да би било добро да буду чланица Интерпола.

"Не желим да унапред говорим шта ће бити, ми ћемо се борити, учинићемо све, не зато што смо против Косова, него зато што не може се више дозволити да једнострани потези постају правни... Они не поштују никакве међународне споразуме, хоће да буду део међународне заједнице, а не поштују споразум Цефта који су потписали", наглашава Дачић.

"Цинизам западних земаља"

Указао је да је цинизам неких западних земаља који кажу да ће да гласају за Косово у Интерполу, али да им не дају визну либерализацију, јер неће да они долазе код њих.

"Што се нас тиче, нека им дају визну либерализацију, сви нек оду тамо, али неће да им дају визну либерализацију зато што ће сви да побегну, да оду тамо, зато што ће то бити један импулс за развој криминала, трговине људима, наркотицима", навео је Дачић и дадао да се зна добро "како се ОВК финансирала кроз порез који су плаћали сви албански криминалци, а албанска мафија је једна најјачих на Западу".

Тврди да није овде питање да ли они треба или не да буду део Интерпола, зато што они већ сарађују са Интерполом преко Унмика, како је предвиђено Резолуцијом 1244.

"То што је неко билатерално признао Косово је његова билатерална ствар, Косово ће бити признато као држава када буде део УН, и то сви треба да поштују, а ако бог да то се неће никада десити, зато што сви морају да схвате да без договора са Београдом нема трајног решења, а док нема трајног решења они не могу да буду чланову међународних организација", истакао је Дачић.

"Док год они позивају земље да признају Косово, ми ћемо позивати земље да не признају Косово и да повлаче признање", додао је министар.

Нико не спомиње ЗСО 

Напоменуо је да више нико не спомиње да није формирана Заједница српских општина.

"То више нико и не спомиње, као што нико више и не спомиње податак УН, ја их стално подсећам на седницама Савета безбедности, а то је да је 230.000 Срба протерано са КиМ 1999. године и да се вратило до сада 1,9 одсто", рекао је Дачић и најавио да ће следеће недеље, 14. новембра, бити седница Савета безбедности о Косову захваљући Кини која је председавајућа и Русији која нас је подржала.

Када је реч о писмима за која је премијерка Ана Брнабић затражила да се што пре пипреме и пошаљу председницима влада свих земаља света, а у којем ће их упозорити на понашање Приштине, Дачић је рекао да је циљ да се међународна јавност упозна са свим примерима једностраних аката Приштине и инцидентима.

"Мислим да јесу упућени, али неки не желе да се мешају у те ствари зато што и даље мисле да постоји аутопилот код неких западних земаља и да неће за њих бити добро ако они сад јавно критикују ове у Приштини, али то је добро да се ипак на једном месту види шта је све Приштина урадила и шта није урадила", рекао је Дачић.

Коментаришући саопштење Сабора СПЦ да су против разграничења и да су за то да се очува пун суверенитет Србије на КиМ, Дачић је рекао да је "апсолутно сагласан".

"Само да ми кажу како? Молитве не помажу много. Како? Како ћемо то да урадимо ако Харадинај заиста спроведе своју претњу да пошаље један пук на север? Шта ћемо? Да ораганизујемо молебан, да срушимо и запалимо неку амбасаду као у време Коштунице и Тадића? Не треба се са тим стварима играти, треба промишљати добро шта треба даље да се ради", поручио је Дачић.

Истакао је да смо за мир, да желимо да се мирно реши ово питање и не ударамо у ратне бубњеве, али да ако неко жели да нападне наш народ мора да зна да ће имати одговор и да је то јасно свима.

"Србија жели договор, жели трајно решење, али бих молио све и овде у Србији да не подстичу, да не ударају у ратне бубњеве када добро знамо из искуства да је већина њих побегла када је заиста дошло до бомбардовања Србије", закључио је Дачић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво