РИК саопштио коначне резултате избора за националне савете

Према коначним резултатима избора за националне савете националних мањина које је саопштила Републичка изборна комисија, највећу подршку Албанаца добила је листа чији је носилац Шаип Камбери, а Бошњака Сулејман Угљанин, док је нешто мање добила листа Муамера Зукорлића. За чешку и румунску мањину резултати ће бити саопштени после поновљених избора на два изборна места 14. новембра.

На електорским скупштинама у Београду своје представнике у саветима изабрали су припаданици хрватске, црногорске, руске и македонске националне заједнице.

Листа "Самоопредељење - Сулејман Угљанин" добила је 22.141, односно 14 мандата, док је"Матица Бошњачка - Муамер Зукорлић" добила 20.748, односно 13 мандата.

Листа "Вакат је", коју је подржао лидер Социјалдемократске партије Србије (СДПС) и потпредседник Владе Србије Расим Љајић, освојила је осам места у Националном савету Бошњака. 

Што се тиче резултата избора за чланове Националног савета албанске националне мањине листа коју је предводио Шаип Камбери, односно Партија за демократско деловање, добила је 4.719 гласова, односно шест мандата. 

"Алтерантива за промене – Шћиприм Арифи" добила је четири члана савета, "Демократска партија – Нагип Арифи" и листа Рагми Мустафе по два, док је "Покрет за реформе" Самија Саљихуа освојио једно место у Савету.

Листа "Албански форум за економски развој Србије", чији је носилац био Мухарем Саљиху, није освојила ниједан глас, као ни бошњачка "Стари дедо".

Већину у Националном савету Мађара чиниће 30 чланова листе "Мађарска слога" која је освојила 39.166 гласова од 129.467 бирача који су изашли на изборе.

За Национални савет ашкалијске националне мањине гласало је 1.216 бирача, а највише чланова савета – седам, освојила је листа "За победу" Ердеља Османа.

У Националном савету бугарске националне мањине највише чланова имаће листа "То смо ми - Природни покрет", која ће имати 17 чланова.

На изборима за чланове Савета буњевачке мањине 13 чланова освојила је листа "Буњевци заједно". Гласало је 7.844 бирача.

Листа "Власи за Србију" имаће 22 члана у Савету влашке националне мањине. За ту листу гласало је 13.320 бирача, показали су коначни резултати.

Што се тиче Националног савета грчке националне мањине, свих 15 чланова биће са листе "Грци заједно - Петар Родифицис", која је једина учествовала на тим изборима.

На изборима за чланове националног савета египатске националне мањине, шест мандата добила је листа "Еснаф" Кујтима Демира, која је освојила 946 гласова од 3.938 гласача који су учествовали ма изборима.

У савету Пољака свих 15 чланова биће са листе "Свим срцем за Пољаке".

Листа "Герхард – подунавске Швабе – заједно, Антун Бек" освојила је 10 мандата у Националном савету немачке националне мањине, а за ту листу гласало је 708 бирача од укупно 1.216 њих.

Највише гласова за избор чланова Савета ромске националне мањине освојила је листа "Свеевропски ромски покрет" која ће имати 32 од 35 чланова тог савета.

Листа "Русини заједно" имаће девет места у Савету русинске националне мањине.

Листа "Матица словачка у Србији " освојила је 14 мандата на изборима за савет те националне мањине.

На изборима за словеначку мањину листа "Словенци заједно", која је била једина, има 15 мандата.

Национални савет украјинске националне мањине чиниће пет чланова Групе бирача "Сењук" Ивана Кузме, затим четири члана листе "Твој народ, твој глас-заједно за Украјинце-Мирослав Хочак", а три са листе "Коломејка-Никола Љуховић".

Минимални број приговора, понављање избора на два места

На седници РИК-а речено је да је ове изборе обележио минималан број приговора, свега шест. 

Избори за националне савете националних мањина биће поновљени 14. новембра на два гласачка места - у Белој Цркви и Вршцу, где ће поново гласати припадници чешке, односно румунске мањине, речено је на седници РИК-а.

Своје представнике на непосредним изборима бирали су Русини, Албанци, Роми, Бошњаци, Румуни, Словаци, Ашкалије, Египћани, Немци, Чеси, Бугари, Буњевци, Власи, Мађари, Украијинци, Грци, Пољаци, Словенци, док су Хрвати, Црногорци, Македонци и Руси то учинили на електорским скупштинама.

На непосредним изборима право гласа имало је 467.545 бирача.

Након што РИК комисија објави резултате у Службеном гласнику, савети у року од 20 дана морају да се конституишу и формирају органе.

Сваки савет има председника, извршни одбор и одборе за четри кључне области у којима савети и имају надлежности - образовање, културу, обавештавање и службену употребу језика и писма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво