Чадеж: Подршка Беча за укидање приштинске таксе

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж у Бечу је уручио писмо ПКС генералном секретару Министарства привреде и дигитализације Аустрије Михаелу Естерлому, поводом прекјучерашње одлуке приштинских власти да уведу додатну десетопроцентну таксу на робу из централне Србије.

Чадеж је том приликом указао на штету која се таквим потезом институција у Приштини наноси српској, али и привреди целог региона, саопштила је Привредна комора Србије.

"Наишли смо на велико разумевање и спремност представника аустријских институција да се ангажују на решавању овог проблема и укидању ове ирационалне одлуке, пренео је Чадеж.

"Испоставило се да смо у право време на правом месту, јер је писмо одмах достављено аустријској министарки економије Маргарете Шрамбок, која борави у Бриселу и која ће током дана имати састанак са европском комесарком за трговину Сесилијом Малмстром, уручити јој писмо, пренети наше поруке и разговарати о решавању проблема, који има последице на привреду целог региона", додао је Чадеж.

Чадеж је, како се наводи у саопштењу, предао писмо ПКС-а и председнику Привредне коморе Аустрије Харалду Мареру, који је у разговору истакао да ће се и аустријска комора и он лично ангажовати и реаговати поводом проблема насталог одлуком Приштине о увођењу намета за робу из Србије.

Председник ПКС је са генералним секретаром за привреду и дигитализацију Аустрије разговарао и о подршци аустријске владе процесима дигитализације српске привреде и активностима Центра за дигиталну трансформацију, наводи се у саопштењу.

"Аустрија је поуздан партнер Привредној комори Србије у овим процесима. Уз аустријску подршку смо и формирали Центар за дигиталну трансформацију привреде и кренули у дигиталну трансформацију привреде. Настављамо наше пројекте, радимо са предузећима и желимо да заједно применимо аустријска искуства у процесима дигитализације и дигиталне трансформације, посебно малих и средњих компанија у Србији, како би она опстала на тржишту и постала конкурентнија", рекао је Чадеж.

То је, каже, утолико важније, јер данас свако предузеће, било да је пекара, фризерски салон или производи машине, мора да користи дигиталне алате у сваком сегменту пословања од производње, преко маркетинга до продаје.

Председник ПКС ће, додаје се, данас поподне говорити на конференцији посвећеној учењу кроз рад и обележавању пет година постојања Европског савеза за учење кроз рад (European Alliance for Apprenticeships – ЕАфА).

Чадеж ће, у име ПКС и привредних комора Западног Балкана, потписати приступницу том савезу која је, наводе, јединствена платформа за повезивање државних институција, пословне заједнице, бизнис асоцијација, социјалних партнера и свих других учесника у процесу стручног образовања младих са циљем промоције учења кроз рад и унапређења квалитета и образовне понуде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи