Гутерес: Инциденти упркос миру на Косову

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес упозорио је да је, упркос миру који је у протекла три месеца владао на Косову, забележено неколико инцидената који су производ међунационалних тензија. Гутерес је, такође, поздравио решеност Београда и Приштине да дијалогом дођу до нормализације односа. За претходна три месеца, на Косово су се вратиле 53 особе, од чега 29 Срба, наводи шеф УН.

Шеф Уједињених нација Антонио Гутерес поздравио је решеност Београда и Приштине да, кроз дијалог којим посредује Европска унија, дођу до нормализације односа, упозоравајући истовремено да је у протекла три месаца забележено неколико инцидената који су резултат међунационалних тензија.

"Безбедносна ситуација на Косову, током периода који је обухваћен овим извештајем, остала је мирна иако су међунационалне тензије у неколико наврата прерасле у инциденте", навео је генерални секретар УН у редовном тромесечном извештају о стању на Косову, који ће амбасадори Савета безбедности размотрити 14. новембра.

Стање на Косову поново је уврштено на дневни ред најмоћнијег тела светске организације после шестомесечне паузе, која је резултат противљења САД, Британије и Француске да се о том питању расправља на свака три месеца, каква је била пракса у претходних 19 година.

Последња седница Савета безбедности о Косову одржана је 18. маја, када се шест западних чланица тог тела заложило за промену формата посвећених Косову, чему су се још једном жестоко успротивили Русија, Кина и Србија. САД су, такође, навеле и да је буџет Унмика од 38 милиона долара претеран.

Гутерес је, у извештају у који је интернет портал РТС-а имао увид, поздравио решеност Београда и Приштине да дијалогом дођу до нормализације односа и истовремено похвалио лидере на обе стране због привржености и одлучности коју су показали у процесу решавања отворених питања.

"Забринут сам због обновљених тензија у вези са градилиштем у посебним заштићеним зонама", навео је шеф УН, коментаришући дешавања око манастира Високи Дечани, упозоравајући на обавезе везане за заштиту верског наслеђа.

Антонио Гутерес је, још једном, изразио жаљење због недостатка интереса у процесу прикупљања средстава за фонд намењен Ромима, Ашкалијама и Египћанима који су на Косову били жртве тровања оловом.

"Прилози за овај фонд били би опипљив доказ међународне подршке за ове осетљиве заједнице и њихове хитне потребе", написао је Гутерес.

Гутерес је навео и да су изјаве српских и косовских лидера о разграничењу изазвале бригу код косовских Срба, као и неспоразуме између Београда и лидера Српске православне цркве на Косову.

Те изјаве су, такође, изазвале реакције у региону и међународној заједници, које су варирале од позива за преиспитивање свих могућности које би могле водити ка решењу, до израза озбиљне забринутости везаних за могуће последице које би територијалне корекције могле имати по стабилност у региону, навео је Гутерес.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи