Брнабић: Телеком сам доноси пословне одлуке

"Телеком Србије" треба да послује профитабилно и да уплаћује новац у државни буџет, изјавила је премијерка Ана Брнабић и навела да то предузеће само доноси своје пословне одлуке. Рекла је и да нико није крив због одлагања увођења платних разреда, наводећи да су потребни додатни фискални прорачуни за њихово "безбедно" увођење. Премијерка је поручила да ће Влада решити проблем у Народном позоришту.

Упитана о "Телекомовој" аквизицији кабловског оператера "Коперникус технолоџи", Брнабићева је истакла да "Телеком" има свој менаџмент, а да влада очекује од те компаније да успешно послује.

"Не могу да вам појасним детаље уговора, јер Телеком Србије има свој менаџмент. Влада није надлежна за пословање Телекома, ми очекујемо да послује успешно и да уплаћује новац у буџет. Директор Телекома нисам и можете да питате Телеком да вам образложе пословну одлуку", рекла је Брнабићева.

На питање шта влада мисли о тој одлуци, Брнабићева је узвратила: "Да ли мислите да влада треба да донесе сваку одлуку Телекома?".

Рекла је да "Телеком" има јаку конкуренцију и треба да се бори најбоље што може у интересу Србије, као већинског власника.

"Очекујемо од Управног одбора и директора да се тако понашају. Телеком се тако и понаша. Одлично се боре на тржишту и надам се да ћемо имати још већи профит Телекома, за буџет Србије", рекла је Брнабић и додала да "Телеком" доноси своје одлуке и за њих сноси одговорност.

"Додатни прорачуни за платне разреде"

Нико није крив због одлагања увођења платних разреда, рекла је премијерка новинарима и навела да су потребни додатни фискални прорачуни за њихово "безбедно" увођење, а да се не угрози фискална стабилност.

Надала се да ће платни разреди бити уведени како је најављено, од 1. јануара следеће године, али и навела да су преговори са синдикатима трајали нешто дуже него што је Влада очекивала.

Напомиње да је искрено мислила да ће сви синдикати "пригрлити" платне разреде на начин како је предложила Влада.

"Остало је да урадимо још неке финансијске прорачуне, фискалне ефекте и да видимо колико су неке струке удаљене од неких других и колико је година потребно да дођемо на те платне разреде када их усвојимо", рекла је премијерка.

Одлагање увођења платних разреда за 2020. годину, како је навела Брнабићева, не значи да неће бити настављени разговори са синдикатима.

"Са новим повећањем плата које ћемо имати у јавном скетору, трудићемо се да умањимо тај јаз између оних који имају највећу плату и оних који имају најмање плате, као и оних који су најпотребнији јавној управи и грађанима и оних које треба највише да наградимо за квалитетан рад", рекла је председница владе.

"Резиденција Николићу због честих посета на високом нивоу"

Ана Брнабић је изјавила да је влада одлучила да зграду у Ужичкој одреди за боравак и репрезентативне потребе председника Националног савета за сарадњу са Русијом и НР Кином Томислава Николића и пријем и боравак гостију, због значаја коју за Србију има сарадња са тим земљама и честих посета на високом нивоу.

"Сарадња са Кином и Русијом је од стратешког значаја за Србију. Имамо честе посете, и на високом нивоу из Русије и Кине и зато смо одлучили да тај објекат буде за ту намену. Мислимо да је боље да се састанци одржавају ту, а не по хотелима. То је образложење одлуке", рекла је Брнабићева новинарима.

Влада Србије усвојила је измене Уредбе о непокретностима за репрезентативне потребе Републике Србије, којом се зграда у Ужичкој улици 23, одређује за боравак и репрезентативне потребе председника Националног савета за координацију сарадње са Руском Федерацијом и Народном Републиком Кином, Томислава Николића, и пријем и боравак страних гостију Србије у оквиру те сарадње.

"Обраћањем влади скидају одговорност са себе"

Премијерка је поручила да ће влада решити проблем у Народном позоришту, али да не може и не сме да решава све проблеме, и да јој је жао што многи обраћањем влади за сваки проблем желе да скину одговорност са себе.

"Не мислим само на директора Народног позоришта, већ и на Управни одбор. Не можете да кажете - влада ме је поставила, влада нека ме смени, као што ни УО не може да каже - ми не можемо да решимо ову ситуацију, па нека иде назад, нека је реши влада", рекла је Брнабићева.

Истакла је да прати ситуацију у Народном позоришту, и да јој је жао због свега што се дешава у тој институцији културе, поготово када се обележава 150 година позоришта, али и да јој је жао што све више чује да се неко обраћа влади и тиме скида одговорност са себе.

Како је рекла, ако желимо владавину права, не може влада да решава све проблеме, већ сви морају да сносе одговорност за оно што раде, па самим тим и Управни одбор мора да сноси одговорност за ситуацију у Народном позоришту.

"Верујте, влада ће решити овај проблем, али други нека се навикну да, ако пристану да буду у УО, председници УО, онда морају да пристану на одговорност која долази са том улогом", рекла је премијерка.

Поручила је да није Влада Србије та која треба да решава сваки проблем у земљи, те да зато и постоје управни одбори, јавна предузећа, локалне самоуправе.

"Не може и не сме влада да ради све. Ако неко мисли да не може да реши проблем, него да влада треба да га реши, онда ја очекујем од тог управног одбора да први поднесу оставку", рекла је Брнабићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво