Зукорлић: Не искључујем могућност сарадње са Љајићем

Председник Странке правде и помирења (СПП) Муамер Зукорлић не искључује могућност сарадње са Расимом Љајићем за Бошњачки национални савет, али под условима да та коалиција буде заснована на принципијелним, а не интересним основама.

Упитан да ли је у новонасталим околностима, када формирање Бошњачког националног вијећa зависи од тога са ким ће у коалицију ући независна листа "Вакат је", коју је подржао Расим Љајић, са Сулејманом Угљанином или са њим – Зукорлић прецизира: 

"Једино инсистирам, уколико друга страна буде спремна, да правимо договор око принципа, око оних кључних програмских начела који су везани за интерес Бошњака у Санџаку и у Србији. У таквим околностима ја не искључујем договор", појашњава Зукорлић.

Упитан шта заправо његову политику разликује од Угљанинове и Љајићеве, Зукорлић каже да је Угљањинову политику враћање на курс деведесетих, да је сецесионистичка, деструктивна, националистичка и да није добра ни за Бошњаке, ни за земљу у којој живимо, а да Љајић нема националну политику за Бошњаке и Санџак и да би његова странка свела на ниво невладине организације када би он изгубио власт у Београду.

"Наша политика је политика правде и помирења. Да на неправду не треба одговорити неправдом, већ правдом. Наш курс је курс помирења. Знам да то није атрактивно, али та политика нема алтернативу. Помирење унутар Бошњака нема алтернативу, помирење Срба и Бошњака нема алтернативу ", каже Зукорлић.

Сматра да се Угљанин одржао у политичком животу захваљујући локалној власти у санџачким општинама, да га треба скинути са "државне инфузије" и да ће онда постати миноран и да неће моћи да да таласа и шири деструктивне идеје.

"На Угљаниново понашање не треба одговорити силом, већ политички. Треба му искључити доток енергије коју добија из локалних и других полуга власти, чак и неких државних полуга власти", тврди Зукорлић.

Подсећа да Угљанин у санџачким општинама има власт захваљујући коалицијама са СДПС-ом, затим СПС-ом и СНС-ом. 

У тим општинама, како каже, могуће је прекомпоновање власти уколико политика Српске напредне странке буде оно што се могло чути од председнице Скупштине Србије Маје Гојковић и неких посланика да Расим Љајић бира између Владе Србије и Угљанина.

Лидер СПП-а је указао да се половина проблема решава кроз инвестиције у овом делу Србије, већим бројем радних места и изградњом инфраструктуре, а друга половина дијалогом свих политичких актера, те да због тога треба заборавити тешке речи у предизборној кампањи и разне обрачуне.

"Уколико буде паметне политике из Београда и уколико та паметна политика утиче на Љајића да и он стави испред себе интерес Санџака и Бошњака испред сопствене политичке и мржње према мени и мојој политичкој организацији, ми ћемо убрзати процесе политичких промена", нагласио је Зукорлић.

У противном доћи ћемо у ситуацију, како каже, да ће Санџак градити неко други, а не Србија, да ће питање Санџака решавати неко други, а не Србија и да се може доћи у ситуацију, као што је питање Косова, да се бира између већег и мањег губитка.

Додаје да је и раније указивао на опасност од Угљаниновог "распаљивања атмосфере у Санџаку и играња националним емоцијама", као и да има менторе са стране.

Ко су Угљанинови ментори Зукорлић није желео да говори, али је рекао "да су важни регионални и међународни фактори заинтересовани за политичке процесе у Санџаку.

"Санџачко питање је отворено и само је питање да ли ће у решавању санџачког питању Србија имати беле или црне фигуре и прва повлачити потезе", нагласио је Зукорлић.

На питање да ли Угљанин има менторе у Приштини и Албанији, као што пишу медији, Зукорлић каже да не искључује такву могућност, али да су прави ментори много јачи од Приштине и Албаније. 

"Приштина и Албанија могу бити проточни бојлер у уигравању поступака, али мислим да су снажнији, важнији, значајнији фактори заинтересовани за Балкан, за Санџак као чвориште Балкана", нагласио је Зукорлић.

"Вакат је": У БНВ по Закону, желимо потпуну деполитизацију

Листа "Вакат је, проф. др. Саит Качапор" истакла је да ће се у Бошњачком националном вијећу (БНВ) бавити питањима која су прописана Законом и да ће исти приступ тражити и од коалиционих партнера, јер желе потпуну деполитизацију рада БНВ.

"Чврсто смо опредељени да се Бошњачко национално вијеће у наредном мандату бави питањима која су прописана Законом о националним саветима националних мањина у Републици Србији. То су области културе, образовања, обавештавања и службене употребе језика и писма", наведено је у саопштењу.

Од коалиционих партнера тражићемо исти приступ, чиме желимо потпуно деполитизовати рад Бошњачког националног вијећа, издићи га изнад политике, а ставити га у службу Бошњака који живе у Србији, па тиме и Републици Србији као нашој домовини, наглашава листа "Вакат је, проф. др. Саит Качапор".

Каже се да је та листа у својој платформи, а затим и у програму за који ће се залагати у раду БНВ у новом сазиву, у којем ће партиципирати, пошла од Устава Србије и законског оквира исказаног у Закону о националним саветима националних мањина.

Ова листа, каже се у саопштењу, састављена је од интелектуалаца различитих профила, који су легалисти по свом опредељењу у пуном значењу поштовања Устава и закона и усмерени на развој Србије и свих народа и народности који у њој живе у правцу изграђивања европских културних вредности, којима реално припадају, и у предизборној кампањи исказивала је пуну оданост земљи у којој живе и вредностима за коју се бори њено политичко руководство у смислу владавине права, изградње мира и слободе и унапређивања свих области које су услов за придруживање европској заједници народа.

У изборној кампањи, истиче се, освојили су мандате кроз које ће такве вредности спроводити у Бошњачком националном вијећу.

Листа "Вакат је" наводи да ће за сваку од ових области изграђивати посебне програме и оперативне планове реализације и радити крајње транспарентно. 

Напомињу да ће омогућити да свако ко је заинтересован, од средстава јавног информисања и власти, како у локалној средини, тако и на нивоу Србије и међународне јавности, а посебно бошњачки народ који живи у Србији, може извршити увид у све појединости њиховог рада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара