Фабрици: Реформе кључне, све је у рукама Србије

Реформе су кључне и оне ће предодредити динамику придруживања Србије ЕУ, поручио је шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, који очекује до краја године отварање још неких поглавља у преговорима о придруживању Србије ЕУ.

"То је нешто у потпуности у рукама Србије", рекао је Сем Фабрици на представљању "Беле књиге" Савета страних иневститора, коме су присуствовали и премијерка Ана Брнабић, министри Зорана Михајловић и Синиша Мали и председница Савета Јана Михајлова. 

Навео је да реформе које су, каже, комплексне и пуне изазова, треба убрзати и да мора да се осигура њихова одрживост. 

Подсетио је да је Србија до сада отворила 14 поглавља, да су два поглавља привремено затворена, те да очекује да ће до краја године бити отварена нека нова поглавља у зависности од мишљења чланица ЕУ у вези са реформама у области економије и владавине права. 

"Сви препознајемо да је Србија учинила велики напредак у последњих неколико година, посебно у макроекономској области. Основе су добре, вратио се раст, пала је стопа незапослености", рекао је Фабрици. 

Међутим, Фабрици је навео да се процес реформи у Србији није консолидавао, те да Србија мора и даље да расте и повећава своју конкурентност.

Поводом овогодишње "Беле књиге" Савета страних инвеститора истакао је да би требало обезбедити напредак у свим областима. 

"Овај догађај је дијалог између јавног и приватног сектора и то је важно, јер је то дијалог који се води у правом европском духу", каже Фабрици.

ЕУ, како је навео, остаје посвећена Србији и допринеће њеном приближавању Унији, већем просперитету за Србију и њене грађане. 

Каже да ЕУ и кроз бесповратна средства у износу од 200 милиона евра настоји да помогне Србији да формулише и спроведе економске реформе, што се посебно односи на конкурентност, развој малих и средњих предузећа, образовање, иновације, дигитализацију, као и реформу јавне управе. 

"Србија је већ део европског економског простора", поручио је Фабрици и навео да се у последњих осам година српски извоз у ЕУ утростручио, а у прва три квартала 2018. забележен је додатни напредак. 

Фабрици је рекао да је у 2017. години 66 одсто укупног извоза Србије био у земље ЕУ, а увоз из Уније 62 одсто.

Каже да је 73 одсто укупних страних иневестиција у Србији долази из ЕУ и да су између 2010. и 2018. инвестиције из ЕУ у Србији порасле на око 11,3 милијарди евра.  

број коментара 8 пошаљи коментар
(четвртак, 08. нов 2018, 08:01)
Zoran [нерегистровани]

koracamo

Sigurnim korakom sve smo blizi i blizi EU!

(среда, 07. нов 2018, 23:37)
anonymous [нерегистровани]

diplomata

Srbija ozbiljno već radi na reformama, a li će moradi brže i jače da radi naročito u javnom sektoru.

(среда, 07. нов 2018, 20:39)
anonymous [нерегистровани]

reforme

Srbija je ozbiljno krenula u reforme.

(среда, 07. нов 2018, 19:03)
Pele [нерегистровани]

Reforme

Reforme su zaista ključne, i to je nešto što je potrebno da se sprovedu do kraja. Reforme zaista treba da rade na tome da građani Srbije žive bolje.

(среда, 07. нов 2018, 19:01)
Joka [нерегистровани]

komentar

Naša zemlja je sve bliža priključenju EU. Ove reforme daju odlične rezultate i puno nam pomažu.

(среда, 07. нов 2018, 16:38)
anonymous [нерегистровани]

Reforme

Reforme se uveliko sprovode i daju odlicne rezultate!

(среда, 07. нов 2018, 15:26)
Jovan [нерегистровани]

Fabrici Reforme kljucne sve je u rukama Srbije

Najnovije ponasanje Pristine je za svaku osudu, pa zar neko misli da se oni mogu drugacije ponasati vec nadmeno, kvarno. To je nesto cemu se EU protivi jer nije u skladu sa Cefta sporazumom i sporazumom o stabilizaciji i pridruzivanju.

(среда, 07. нов 2018, 15:11)
Pera [нерегистровани]

P

Srbija je sve biliza prikljucenju EU....