Фабрици: Реформе кључне, све је у рукама Србије

Реформе су кључне и оне ће предодредити динамику придруживања Србије ЕУ, поручио је шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, који очекује до краја године отварање још неких поглавља у преговорима о придруживању Србије ЕУ.

"То је нешто у потпуности у рукама Србије", рекао је Сем Фабрици на представљању "Беле књиге" Савета страних иневститора, коме су присуствовали и премијерка Ана Брнабић, министри Зорана Михајловић и Синиша Мали и председница Савета Јана Михајлова. 

Навео је да реформе које су, каже, комплексне и пуне изазова, треба убрзати и да мора да се осигура њихова одрживост. 

Подсетио је да је Србија до сада отворила 14 поглавља, да су два поглавља привремено затворена, те да очекује да ће до краја године бити отварена нека нова поглавља у зависности од мишљења чланица ЕУ у вези са реформама у области економије и владавине права. 

"Сви препознајемо да је Србија учинила велики напредак у последњих неколико година, посебно у макроекономској области. Основе су добре, вратио се раст, пала је стопа незапослености", рекао је Фабрици. 

Међутим, Фабрици је навео да се процес реформи у Србији није консолидавао, те да Србија мора и даље да расте и повећава своју конкурентност.

Поводом овогодишње "Беле књиге" Савета страних инвеститора истакао је да би требало обезбедити напредак у свим областима. 

"Овај догађај је дијалог између јавног и приватног сектора и то је важно, јер је то дијалог који се води у правом европском духу", каже Фабрици.

ЕУ, како је навео, остаје посвећена Србији и допринеће њеном приближавању Унији, већем просперитету за Србију и њене грађане. 

Каже да ЕУ и кроз бесповратна средства у износу од 200 милиона евра настоји да помогне Србији да формулише и спроведе економске реформе, што се посебно односи на конкурентност, развој малих и средњих предузећа, образовање, иновације, дигитализацију, као и реформу јавне управе. 

"Србија је већ део европског економског простора", поручио је Фабрици и навео да се у последњих осам година српски извоз у ЕУ утростручио, а у прва три квартала 2018. забележен је додатни напредак. 

Фабрици је рекао да је у 2017. години 66 одсто укупног извоза Србије био у земље ЕУ, а увоз из Уније 62 одсто.

Каже да је 73 одсто укупних страних иневестиција у Србији долази из ЕУ и да су између 2010. и 2018. инвестиције из ЕУ у Србији порасле на око 11,3 милијарди евра.  

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво