Дачић: ЕУ мора да реагује на одлуку Приштине

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да институције Европске уније треба да реагују на одлуку Приштине да за десет одсто повећа порез на робу из Србије и истакао да је јасно да Приштина не жели дијалог.

Ивица Дачић је, на конференцији за новинаре са министром иностраних послова и међународне сарадње Уније Комора, која је повукла признање Косова, рекао да је Србија спремна за наставак дијалога са Приштином, најављеног за ову недељу, али да је питање како наставити разговор после такве одлуке Косова.

"Ово је питање којим треба да се позабаве и институције ЕУ. Видели смо саопштење, били су оштрији, изненадили су ме", рекао је Дачић и додао да је таква одлука не само у супротности са споразумом Косова са ЕУ и Цефта, већ и са Берлинским процесом и идејом комесара Јоханеса Хана о заједничком економском простору.

"Бојкот српске робе, ја још нисам видео где је успео тај бојкот", рекао је Дачић.

Ооценио је да таква одлука Приштине није усмерена само према Србији, већ је и порука ЕУ да морају да им дају визну либерализацију, што ЕУ не чини.

"Ово је реакција, не иде им добро, причају да лажемо, да нападамо Косово... Ово што су сада урадили ван је сваке логике и ми чекамо и реакцију Европске уније", рекао је Дачић.

Упитан који ће бити наредни корак Београда, Дачић је одговорио: "Немамо ми шта да предузимамо кораке". 

Министар је рекао да се уочи наставка дијалога у Бриселу увек деси нешто у Приштини што га омете, зато што Приштина не жели компромис и разговор. 

"Нека Тачи наздравља, видећемо ко ће последњи наздрављати"

Министар Дачић изјавио је да велике земље врше притисак да Косово уђе у Интерпол, али да то није довољно и да треба сачекати гласање. 

Дачић је рекао да Косово не жели у Интерпол да би се борили против криминала, већ да би се показало да је независна држава и да има подршку међународне заједнице.

"Да будем циничан, готово цело руководство Косова је већ у Интерполу – на потерницама", рекао је шеф српске дипломатије.

Дачић је навео да ће бити тешко и да велике земље врше притисак, али да треба сачекати гласање, будући да ће, на пример, Унија Комора гласати против Косова у Интерполу, иако се налазе на косовској листи држава које ће гласати за.

"Они живе у облацима, на лажној слици колико их земаља признаје", рекао је Дачић и додао да, ако не верују нотама о повлачењу признања које Србија добија, то провере на гласању, а прво ће бити за Интерпол.

Министар је рекао и да Аустрија хоће да гласа за Косово у Интерполу, што је канцелар Себастијан Курц и рекао у Приштини, али да не желе да им да визну либерализацију "јер ће онда доћи код њих".

"Из авиона се види какав је њихов интерес. Видим да је (аустријски канцелар) Себастијан Курц дизао чаше и шампањац са Тачијем везано за пријем Косова у Интерпол... Видећемо", рекао је Дачић.

Навео је да је Запад обећао чланство у Интерполу Косову, али да треба сачекати гласање, наводећи да Београд ради са својим пријатељима не против Косова, већ против тога да се признаје статус пре дијалога.  

"А Тачи нека поново наздравља са Курцем, видећемо ко ће последњи да наздравља", рекао је Дачић.

"Угљанин не представља опасност, нити претњу"

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је, поводом најновије изјаве Сулејмана Угљанина, да некада не треба губити превише времена и улазити у полемику у вези са нечим што не може да изазове реалну претњу, ни опасност.

Ивица Дачић је на конференцији за новинаре истакао да је био премијер Владе у којој је Угљанин био министар и да га за те две године није чуо да је говорио ништа слично.

"Можда је решење да опет уђе у Владу", рекао је Дачић, нагласивши да не предлаже ништа, већ да само говори шта су могући узроци и последице.

Дачић је рекао да сви грађани Србије, без обзира на националност, желе мир и стабилност, те да су сви међународни фактори оценили да су српски закони по питању националних мањина добри.

"Овде је реч о политичким односима и политичким конотацијама које се тичу и релација унутар те националне мањине", рекао је Дачић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво