Полемика поводом "Телекомове" аквизиције оператера "Коперникус"

Председавајући Савеза за Србију Драган Ђилас, Демократска странка и члан Председништва СНС-а Горан Весић реаговали су након аквизиције оператора "Коперникус" од стране "Телекома".

Председавајући Савеза за Србију Драган Ђилас је упитао Владу и компанију "Телеком", чији је држава већински власник, како је могуће да један кабловски оператер у Србији буде плаћен чак 190 милиона евра и да се "државне паре уплате на офшор рачуне на Кипру".

Поводом аквизиције кабловског оператера "Коперникус", Драган Ђилас је позвао премијерку Ану Брнабић да објасни како један кабловски оператер, чији су годишњи приходи свега 17,3 милиона евра и добит 1,5 милиона евра, вреди скоро дупло више од ПКБ-а који има 17.000 хектара најплоднијег земљишта са 700 километара канала за наводњавање, огромном механизацијом, силосима, лабораторијама.

Ђилас пита премијерку и како је могуће да један кабловски оператер вреди више од целокупног РТБ "Бор" за који кинеска компанија "Циђин" има обавезу да "у првој години кроз докапитализацију, дакле кроз плаћање себи самима, а не држави Србији, уплати свега 85 милиона евра"?

Према његовим тврдњама, "спрема се продаја МСК "Кикинда" за цену од десетак милиона евра, иако ова компанија на рачуну у овом тренутку има дупло више новца".

ДС: Одакле властима право да задужују грађане новим кредитима

Поводом аквизиције кабловског оператера "Коперникус" државном "Телекому" реаговала је и Демократска странка.

Питала је одакле властима право да задужују државу и грађане новим кредитима којима купују стварање улапшане слике стварности и политике која се води.

"У исто време држава оставља без подстицајних средстава, материјалних улагања и помоћи предузећа која су могла обезбедити својим запосленима егзистенцију и укупан развој", наводи ДС.

Та странка пита ко, изузев Александра Вучића и његових страних саветника, мисли да је оправдано, морално и правно утемељено улагање у медијску контролу?

"Телеком 'Србија', чији је већински власник држава постао је власник 100 одсто удела другог по величини кабловског оператера у Србији, чији је власник високо позиционирани функционер СНС-а, чиме је Александар Вучић прешао преко својих прокламација, погазио економске принципе и подастро јавни интерес", указује ДС.

Демократе подсећају да ово није прва злоупотреба у располагању јавним новцем у јавним кампањама и није први напад на слободу и независност медија.

Држава очито не излази из медија, већ их укрупњава и храни саопштењима, а програмску политику претвара у страначку", указала је Демократска странка.

Весић: Ђилас нервозан јер нема медијски монопол

Члан Председништва Српске напредне странке Горан Весић изјавио је да је бивши градоначелник Драган Ђилас на медијској контроли и монополу зарадио милионе и створио политичку каријеру, а да је истовремено уништавао ПКБ.

Весић се јавно запитао како Ђиласа није срамота да прича и упоређује вредност кабловског оператера "Коперникус" и ПКБ.

"Па он је направио вредност Коперникусу о којој прича, и свима другима! Он и Шолак продају свог кабловског оператера за 2,5 милијарди евра што је 20 пута више него ПКБ", каже Весић.

Сматра и да се Ђилас интересује за медије јер више нема медијски монопол и да је зато нервозан.

Весић очекује да Ђилас објасни како то да се само два пута, како тврди, видео са медијским магнатом Драганом Шолаком којем је продао пословну зграду на Новом Београду за 10 милиона евра, како наводе медији, а према Шолаковој тврдњи за четири милиона.

"Ђилас стварно потцењује грађане Србије када мисли да ће било ко да му поверује да се само два пута видео са човеком са којим има финансијске трансакције вредне десетине милиона евра", истиче Весић.

Осврнувши се на тврдње Ђиласа да нема никакву фирму на Малти и да је тамо био једном у животу, Весић пита како то да су Шолак и Ђиласова директорка и ''десна рука'' Јадранка Дринића власници фирме на Малти.

"Ђилас стварно мисли да ће му било ко поверовати да његова директорка сама са Шолаком оснива фирме без његовог знања", наводи Весић.

Оцењује бизарним да о медијима прича Ђилас кога је, како каже, председница Савета за борбу против корупције Верица Бараћ оптуживала да је, док је био на власти, управљао српским медијима.

"Како је управљао сазнали смо касније када су објављени подаци о томе како је као државни функционер држао монопол на продају рекламних секунди телевизијама рачунајући Јавни сервис и Студио Б, који је тада био предузеће Града Београда чији је градоначелник био?", рекао је Весић.

Навео је да о равноправности у медијима прича човек који је био део власти која је слала полицију у Борбу да ухапси главну уредницу Оливеру Зекић јер је објавила да је у време Тадића и Ђиласа на тајној седници одлучено да се плати милион долара за изручење Миладина Ковачевића.

Весић додаје да је Ђилас као градоначелник био сувласник дневног листа и да је новинарима одговарао на питања са реченицом "зини да ти кажем", као и да је био најзаштићенији политичар после Тита о којем, како каже, није написан ниједан критички текст док је владао Београдом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво