Полемика посланика СРС-а и СДПС-а останку Љајића на функцији

Скупштина Србије завршила расправу о амандманима на Предлог закона о заштити од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама. Поднето је 524 амандмана, О сету закона из области правосуђа и полиције посланици ће гласати у петак. Оштра полемика посланика СРС-а и СДПС-а о останку министра Љајића у Влади Србије. Посланици се и данас осврнули на изјаву Сулејмана Угљанина да је Србија фашистичка држава.

Посланици СРС-а највећи део времена су у парламенту провели постављајући питање да ли ће лидер СДПС-а и министар Расим Љајић остати у Влади Србије уколико направи коалицију са носиоцем листе "Самоопредељење" Сулејаманом Угљанином.

Председавајући парламента су више пута одређивали паузу због узавреле атмосфере између посланика радикала и СДПС-а.

Радикали су говорећи о амандману на предлог закона питали и због чега српско-руски хуманитарни центар у Нишу не може да добије дипломатски статус.

Посланица Српске радикалне странке Вјерица Радета поново је у парламенту питала да ли ће министар и потпредседник Владе Расим Љајић остати на тим функцијама уколико група "Вакат је", коју је подржао на изборима у Новом Пазару, направи коалицију са Сулејманом Угљанином.

"Да ли сте се консултовали у влади? Ако Љајић оде у коалицију са Угљанином, нарочито после изјаве премијерке Ане Брнабић, да ли ће задржати место министра и потпредседника владе", питала је Радета министарку правде Нелу Кубуровић која је данас у парламенту.

Додала је да је исто питање јуче поставила и министру Небојши Стефановићу, али да није добила одговор.

Радета тврди да се посланици СДПС-а сада препоручују, јер не знају шта ће се десити када Александар Вучић ипак одлучи да Љајића "истера" из владе, јер, како каже, Љајић "не може бити и са Угљанином и у Вучићевој влади".

"Ми знамо да ће они остати део владајуће коалиције без обзира што ће им Расим летети из власти. Они су се већ определили и већ је јавна тајна, односно увелико се прича да ће странку преузети Владимир Маринковић", рекла је Радета.

Маринковић: Инсистираћемо да приоритет буду грађани

Потпредседник Скупштине Владимир Маринковић (СДПС) је из посланичке клупе узвратио да је Радети то "вероватно лауфер дојавио сада", и да је имала телефонски разговор пре него се јавила за реч.

Маринковић се обратио председавајућем Верољубу Арсићу, са примедбом да једна посланичка група покушава да води седнице Скупштине Србије и да врши толики притисак да се види да је и Арсићу непријатно због тога.

Додао је да је непријатно и њему, али не због странке, Љајића или њега лично, већ због министара који су дошли да говоре о предлозима закона.

Маринковић је поручио да ће и даље инсистирати да приоритет буду грађани.

"А они што мисле да могу да воде државу... видим да претендује (Радета) да и председнику Вучићу даје сугестије и покушава да уместо њега води државу. Не може. Може са овим 'нашим Рамзаном Кадировим', али не може ни са нама, ни са Вучићем, ни са Расимом Љајићем. Са вашим Рамзаном Кадировим можете, али то није демократија", рекао је Маринковић.

Председавајући Верољуб Арсић је због полемике два пута одређивао паузу, а приметио је и да су од 40 минута, посланици само четири минута искористили да говоре о теми, а да су чак 36 минута искористили за повреде Пословника.

Посланик СДПС-а Милорад Мијатовић каже да је јасно да је посланичка група СРС-а наставила причу коју је почела пре избора за националне савете, оцењујући да таквим понашањем нису помогли "свом пријатељу Зукорлићу" већ Сулејману Угљанину, чију су изјаву посланици Љајићеве странке, како каже, осудили.

Посланик СРС-а Немања Шаровић упутио је директно питање посланику Мијатовићу да ли су они спремни зарад личног интереса да уђу у коалицију са Угљанином, а онда наставио да ако није зарад интереса, онда је реч о програмској коалицији.

"Заиста нема потреба да било шта коме објашњавам поготово овима који ту лаж износе гледајући у очи. Према томе, нема потребе да било шта негирам, грађани Србије добро знају шта ради СДПС, њен лидер Расим Љајић", рекао је Мијатовић.

Расправа о изјави Угљанина

Посланици су се и данас осврнули на изјаву Сулејмана Угљанина да је Србија фашистичка држава.

Полемику о Угљанину покренуо је посланик Двери Драган Весовић, а напредњаци су му поручили да тај покрет нема права да говори о дискриминацији имајући у виду "њихово понашање у прошлости".

"Имамо ситуацију да Угљанин потпаљује ватру коју само он види, при томе, не преза ни од чега, ни од каквих изјава. И јутрос је дао интересантну изјаву у којој је председника државе окарактерисао као доброг председника за Србију, а лошег за Бошњаке", рекао је Весовић.

Питао је да ли ће неко и на који начин да стане на пут таквим изјавама и понашањем Сулејмана Угљанина.

"Најбројнија и владајућа странка има поједине видове сарадње са странком Угљанина и интересује ме да ли ће се та сарадња прекинути. Да ли ће тужилаштво да предузму неке кораке да оправдана забринутост становништва из Рашке области буде на неки начин одагната', питао је Весовић.

Напредњак Милимир Вујадиновић, после Весовићеве изјаве, је прокоментарисао да о дискриминацији говоре људи из Двери који су у прошлости показали свој однос према неким групама, а нарочито према женама.

"Парадоксална ситуација је када они помињу Угљанина и његов однос према председнику државе, јер и њихов однос није бољи. Нисмо им заборавили да су после избора носили плакате - није мој председник. То је велика сличност са Угљанином, па немају право да говоре о тој ситуацији", оценио је Вујадиновић.

Председавајући Верољуб Арсић (СНС) рекао је да лично сматра да та прича око Сулејмана Угљанина треба да се заврши цитатом премијерке Ане Брнабић да Угљанин треба да буде предмет рада различитих државних органа, између осталих и здравствених установа.

Посланик на листи СНС-а Маријан Ристичевић рекао је да Бошњаци заслужују бољег вођу од Сулејамана Угљанина и да не жели да они буду препознати по изјавама носиоца листа "Самоопредељење".

Посланик СНС-а Александар Марковић поручио је Весовићу из Двери који, како каже, глуми заштитника државе, да то не чини, јер, додаје, постоје органи и институције које се тиме баве, а подсетио је и да су напредњаци први реаговали на изјаву Сулејмана Угљанина.

Посланица СРС-а Вјерица Радета Угљанинову изјаву је видела као "бујицу сепаратизма" која стиже из Новог Пазара.

Расправа о Дану примирја и "Наталијиној рамонди"

Посланица СРС-а Наташа Јовановић питала је потпредседника парламента Владимира Маринковића да ли се 11. новембра (Дан примирја у Првом светском рату) ради.

Констатовала је да председавајући на реверу носи "Наталијину рамонду", што је назвала лицемерјем.

"Како можете да будете такви лицемери, да прослављате празник, којим прослављамо све српске хероје који су вам дали путоказ како треба да се понашате 2018. године, а ви шта вас брига, Суља вам је добар и ви остајете у влади", рекла је Јовановићева.

Маринковић је одговорио да не носим "Наталијину рамонду" већ крст са четири "С".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво