Унија Комора повукла признање Косова

Унија Комора, острвска држава у Индијском океану, повукла је признање Косова, потврдио је министар спољних послова Ивица Дачић након састанка са министром спољних послова и међународне сарадње Уније Комора Суефом Мухамедом ел Амином.

Министар Дачић је захвалио госту што, како каже, схвата наше проблеме.

"Ми једни друге помажемо, подржавамо и наши народи ће имати користи од овога. Желимо да променимо списак признања који Приштина држи. Они стално говоре да су то моје лажи и клевете. Ево данас могу да се увере да је то истина, да су ноте аутентичне. Ми нисмо против Косова него против тога да је признање свршени чин", додао је Дачић. 

Гост из Уније Комора каже да ће увек консултовати Србију на маргинама великих конференција како би потврдили партнерство две државе. 

"За нас Косово представља саставни део ваше земље и подржавамо преговоре који су у току како би било више мира за вашу земљу и друге државе у региону. Једино дијалог омогућава да се створи сарадња између народа. Моја земља је првобитно признала независност, али сада треба дати шансу дијалогу да би сутра било кохабитације и мира између вас и суседа у региону", рекао је Суеф Мухамед ел Амин. 

Он је српском колеги уручио ноту у којој се децидирано каже да Влада Комора после анализе повлачи признање Косова.

Двојица саговорника подсетила су да пријатељство две државе датира из шездесетих година прошлог века и да су Комори у остваривању независности и потврди тероторијалног интегритета имали велику подршку ондашње Југославије, а данас и Србије. Зато су се договорили о проширењу сарадње на свим пољима.

То је десето повлачење признања независности јужне српске покрајине.

Ово повлачење признања Косова је раније данас гостујући на РТС-у најавио Дачић.

Дачић је рекао да Приштина говори да су повлачења признања Косова лажи и клевете, јер их то боли. Иако су, каже Дачић, рекли да су то неке "без везе земље", то је ипак десет гласова у УН.

На конференцији за медије Дачић је изјавио и да институције Европске уније треба да реагују на одлуку Приштине да за десет одсто повећа порез на робу из Србије и истакао да је јасно да Приштина не жели дијалог. 

До сада су признање Косова повукли Гранада, Комонвелт Доминика, Суринам, Либерија, Сао Томе и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Папуа Нова Гвинеја и Лесото.

Унија Комора је по државном уређењу република, смештена на северном делу Мозамбичког канала на источној обали Африке између североисточног Мозамбика и северозападног Мадагаскара.

Држава се састоји од три велика острва и бројних мањих острва и има око 795.000 становника (процене у 2016. години). Главни град је Морони.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(среда, 07. нов 2018, 14:28) - Sale [нерегистровани]

Samo tako

Nema odustajanja do ponovnog vracanja celog Kosova i Metohije pod ingerenciju Srbije.
Samo tako braco!
Ne moze se silom i parama izvrtati istina a i kamuflirati nedela i teroristi godinama, istina uvek nadje put.

(среда, 07. нов 2018, 12:54) - anonymous [нерегистровани]

Prava stvar

Bravo, to se traži.Samo nek i amerikanci povuku priznanje i sve je OK

(среда, 07. нов 2018, 12:04) - Владимир [нерегистровани]

КиМ је Србија

Браво, само наставите тако. Не подржавам садашњу власт, али морам одати признање за последње дипломатске мере које је предузело МИП и Влада. Надам се да ће тако стати. Што се оваквих ствари тиче, дајем тоталну подршку.

(среда, 07. нов 2018, 11:56) - anonymous [нерегистровани]

Samo tako...

Samo tako!

(среда, 07. нов 2018, 11:55) - Darko [нерегистровани]

Kako se uzme

Kada su ih priznavali, onda nisu bile "tamo neke bezvezne" zemlje. Onda su im bile dobre...

(среда, 07. нов 2018, 11:40) - anonymous [нерегистровани]

Tzv "Kosovo"

Kada neko iz takozvane republike "Kosovo" kaze da su priznanja povukle neke male i nebitne zemlje, ne znam kako sebe zamisljaju. Kao da su oni neka velika i bitna zemlja...

(среда, 07. нов 2018, 11:36) - anonymous [нерегистровани]

Bravo

Svaka cast, treba nastaviti sa delegtimizacijom lazne drzave, jeste da se radi o malim zemljama (iako je ova zemlja veca od Crne Gore), ali u UN-u se kada se glasa broje drzave, a ne velicine teritorije ili ekonomije. Samo treba nastaviti i ne odustajati od cilja koji su nam preci ostavili u amanet - da vratimo nase Kosovo i Metohiju tamo gde pripada - pod okrilje matice Srbije.

(среда, 07. нов 2018, 11:35) - anonymous [нерегистровани]

Bravos

Veca zemlja nego Crna Gora