Мондолони: Случај заставе не сме бацити сенку на наше савезништво

Француски амбасадор у Србији Фредерик Мондолони каже да Француска добро разуме да је случај косовске заставе у париском Нотр-Даму тежак за Србију, али да је намера те земље да се искаже поштовање жртвама рата на свим странама у Европи, како победницима, тако и пораженима.

Мондолони је, гостујући на РТВ, рекао да 11. новембра у Паризу смисао није у победи савезника, која је прослављана великом војном парадом уз учешће и српске војске у првим редовима, већ у сећању на жртве рата и на мир.

То је, како каже, и био разлог да председник Емануел Макрон позове и поражене у Првом светском рату, "неке земље које нису ни постојале", наводећи Казахстан, Узбекистан, Ирску, Косово.

"Овај догађај са заставом Косова не сме да баци сенку на наше славне дане из 1918. године, на изузетно блиско савезништво и на доба 'братства у оружју'", поручио је Мондолони.

Дужност је, истиче, да се сећамо где је била Србија, која се бранила. То, додао је, не треба релативизовати.

Амбасадор је подсетио на српске жртве у рату, на чињеницу да је 28 процената становништва Србија изгубила, а три четвртине људства изгубила је српска војска.

"Нико не доводи у питање кључну улогу Србије у Првом светском рату, посебно не Француска. То је стварност и то су чињенице. Србија је била централни актер Источног фронта", навео је Мондолони.

На тему односа Београда и Приштине, Мондолони очекује да ће могући разговори Александра Вучића и Хашима Тачија у Паризу 11. новембра бити прилика "која може да послужи напретку".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи