ЕУ припрема наставак дијалога Београда и Приштине

Европска унија интензивно ради на организацији нове рунде дијалога Београда и Приштине на највишем нивоу, између председника Србије Алкесандра Вучића и Хашима Тачија, уз европско посредовање, сазнаје Танјуг у Бриселу.

Незванично, у Бриселу се спекулише да би до новог састанка на највишем нивоу могло да дође можда и до краја седмице, али за то засад нема конкретнијих, макар и незваничних потврда.

У дипломатским изворима у Бриселу наводи се да је у току "интензивна фаза" разговора тимова Европске службе за спољне послове са "обе стране у дијалогу", која се, како се наглашава у Бриселу, не одвија нужно "пред камерама".

Европски извори оцењују да шефица европске дипломатије Федерика Могерини не жели да сазива састанак у оквиру дијалога о свеобухватној нормализацији односа Београда и Приштине све док не буде сигурна да ће се на њему постићи "конкретан резултат", односно напредак у циљу постизања правнообавезујућег споразума.

Тај споразум би, према изворима Танјуга из Брисела, требало да обухвати сва отворена питања и све оно што до сада није примењено, а договорено је између две стране.

У Бриселу такође сматрају да "није остало још много времена" за постизање споразума о свеобухватној нормализацији између Београда и Приштине, који ће, као правнообавезујући, "сви морати да примене".

Чланице ЕУ тренутно су и у процесу одлучивања о броју поглавља, које би Србија могла да отвори до краја ове године.

За ту одлуку значајан је извештај Европске комисије о напретку Србије у поглављима 23 и 24, као и усмени извештај Европске службе за спољне послове о последњем напретку у процесу дијалога Београда и Приштине.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво