Брнабићева на Веб-самиту у Лисабону

Премијерка Ана Брнабић рекла је у Лисабону на панелу о лажним вестима да алтернативне чињенице и феномен пост-истине нису нови, већ да се у данашњем свету, управо због интернета, паметних телефона и друштвених мрежа, шире много лакше, брже и ефикасније. Истакнуто је да су лажне вести модерни изазов за демократију. Брнабићева се састала и са премијером Португалије Антониом Луисом Сантосом да Костом.

Председница Владе Србије учествује на Веб-самиту у Лисабону, који је, по оцени Форбса, најбоља технолошка конференција на свету. На Веб-самиту је 70.000 учесника, међу којима су директори и оснивачи технолошких компанија, стартапова, представници влада, међународних институција и медија, саопштено је из Владе Србије.

Премијерка Брнабић представља Србију у Лисабону на два панела. 

Брнабићева је говорила најпре на панелу о лажним вестима, одржаном на централној бини самита, пред око 15.000 учесника, заједно са извршном директорком "Мозиле" Мишел Бејкер и директором "Гардијан медија групе" Дејвидом Пемселом. Модератор панела био је Метју Гарахан из Фајненшел тајмса.

Брнабићева је рекла да лажне вести, алтернативне чињенице и феномен пост-истине нису нови, већ да се у данашњем свету, управо због интернета, паметних телефона и друштвених мрежа, шире много лакше, брже и ефикасније.

Подсетивши на један од Черчилових цитата, да лаж обиђе пола света док истина "једва навуче панталоне", она је истакла да се у данашњем свету истина није "још ни пробудила", а лажне вести већ су раширене широм света.

"Оно што је највећи проблем са лажним вестима јесте да оне стварају атмосферу неповерења и да поларизују друштва", нагласила је Брнабићева.

У разговору са учесницима панела, премијерка је рекла да је велики изазов лажних вести то што највише утичу на стварања осећања неповерења међу младима, који немају веру ни у какву идеју, нити се због тога осећају делом друштва.

"Са лажним вестима најбоље ћемо се изборити инвестирањем у образовање и управо зато Србија инвестира у промену концепта образовања – учимо младе људе како да мисле, а не шта да мисле", истакла је Брнабићева.

Она је рекла да су главни механизми за борбу против лажних вести, поред образовања, и аналитичко размишљање, подстицање младих да преиспитују информације и различите ауторитете, креативне индустрије, иновације, наука, истраживање и развој.

"Задатак влада је да пружају правовремене и тачне информације, како би спречиле спекулације", рекла је премијерка, истичући да ће лажне вести натерати владе да буду отпорније и транспарентније.

Сви учесници скупа у Лисабону сложили су се да су лажне вести модерни изазов за демократију.

Брнабићева је говорила и о изазовима и резултатима које је Србија постигла у области развоја технолошких и креативних индустрија и потенцијалима нових технологија за економски развој.

Учешће на Веб-самиту у Лисабону представља велико признање и резервисано je за светске лидере у различитим областима. Међу учесницима и говорницима Веб-самита у Лисабону су и генерални секретар УН Антонио Гутерес, председник "Мајкрософт корпорације" Бред Смит, европска комесарка за конкуренцију Маргарет Весагер, потпредседница компаније "Епл" Лиса Џексон, оснивач "Пинтереста" Бен Силберман, председник Португалије Марсело Ребело ди Соза и многи други.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво