Курц скептичан по питању трансформације КБС у војску

Аустријски канцелар Себастијан Курц поручио је званичницима у Приштини да ће подржати сваки њихов договор са Београдом у постизању споразума, који је међу условима да би Косово напредовало ка европским интеграцијама и између осталог, добијања визне либерализације. Себастијан Курц је изразио скептицизам по питању будућност трансформације Косовских безбедносних снага у војску.

Оно што је рекао у Београду, Себастијан Курц је делимично поновио и у Приштини. Заузео се за наставак дијалога Београда и Приштине, подржава свако решење које је резултат договора.

Захвалио се председнику Србије Александру Вучићу и Хашиму Тачију и замолио све житеље Косова да подрже настојања без којих нема стабилности у регион и европске перспективе.

Курц је на конференцији за новинаре након сусрета са Хашимом Тачијем рекао да је напредак у дијалогу и постизање споразума са Београдом један од услова за визну либерализацију за житеље Косова.

Аустријски канцелар изразио је скептицизам када је у питању будућност трансформације Косовских безбедносних снага у војску, јер , по њему, она није резултат унутрашњег договора представника свих заједица које живе на Косову.

Хашим Тачи је пренео на заједничкој конференцији за новинаре да је са аустријским канцеларом разговарао  европској перспективи западног Балкана, поновивши да је стратегија Приштине да се свеобухватним споразумом са Београдом приближи Европској унији, НАТО-у и Уједињеним нацијама.

Тачи се захавлио Себастијану Курцу на аутријским инвестицијама на Косову и присуству аустријских војника у саставу Кфора, које је најброније међу свих 28 чланица алијансе.

Курц Харадинају: Инвестирамо на Косову, подржите дијалог

Аустријски канцелар састао се и са косовским премијером Рамушом Харадинајем, и том приликом изјавио да му је драго што је Аустрија један од највећих инвеститора на Косову, преноси Танјуг.

Зато, како каже, "од народа Косова тражи да подрже дијалог између Приштине и Београда".

РТК на српском језику преноси да је Курц поручио да је "добро бити на Косову".

"Драго ми је да смо један од највећих инвеститора на Косову, зато тражим од народа Косова да подрже дијалог између Приштине и Београда, јер мислим да је успешан исход овог дијалога основа ваше европске перспективе и такође прилика да живите заједно у миру и стабилности", рекао је Курц.

Харадинај је, како се наводи, рекао да је "велика част за Косово да има пријатеље попут Аустрије".

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво