Полемика Бачевца и Гојковићеве о Војиславу Шешељу

У делу седнице у којој се постављају посланичка питања, посланик СДПС-а Муамер Бачевац захтевао је од председнице Скупштине Србије Маје Гојковић да у наредних неколико дана сазове седницу Администартивног одбора како би лидеру СРС-а Војиславу Шешељу био одузет мандат. Гојковићева му је поручила да не прихвата ултиматуме.

Војислав Бачевац је у делу седнице у којој се постављају посланичка питања рекао да је прошлу недеље обележило то да је Шешељ радио кампању за "брата близанца" Муамера Зукорлића, оптуживши при том лидера радикала да је допринео радикализацији у Санџаку.

Бачевац је замолио министра полиције Небојшу Стефановића да се испитају индиције и медијски наводи у којима се каже да је Шешељ узео 50.000 евра за лобирање за једну политичку опцију.

Истакао је да му је жао што се СРС у којој је, каже, било часних људи, сада свела на "прћију Војислава Шешеља који је користи за лично богаћење".

Посланик СДПС-а затражио је потом од Гојковићеве да сазове седницу Административног одбора на којој би се Шешељу, који је, како истиче, осуђен као ратни злочинац, одузме мандат.

"Дајем вам рок од неколико дана да је сазовете, а онда ћемо свим снагама и личним везама да извршимо притисак да особа која је осуђена не седи у парламенту", рекао је Бачевац.

Гојковићева му је одговорила да ултиматум не прима и поручила му да њих може да испоставља неком другом, али не и председнику Скупштине Србије, наводећи да то није демократски манир.

Подсетила га је и да су били на истој посланичкој листи (СНС и СДПС).

"Ултиматуме постављајте неком другом. Ваљда сте своје рецитатацију изговорили, али бих вас замолила да слушате...Мене сте увредили, увредили сте посланике и Србију рекавши да смо ми друштво које је захватила фашизација. Нисте поставили питање сем што се претили, мени, скупштини, па и Србији", рекла је председница парламента.

Навела је да, поред "живог председника административног одбора" (Александра Мартиновића), она неће заказивати никакве седнице, поготово не под ултиматумом.

"А на вама је да покренете те везе и да уцените Народну скупштину. Очекивала сам да се када већ говорите о фашизацији јасно одредите од Сулејмана Угљанина, вашег коалиционог партнера и да раскинете коалицију са њим на локалном нивоу. Ако ви дајете мени ултиматум, ево ја дајем вама", рекла је Гојковићева.

Председница парламента је рекла да, "како је фудбалер (Немања) Матић одбио да носи цвет у Великој Британији", тако она одбија да је неко уцењује.

Из посланичких клупа се чуло и добацивање Војислава Шешеља који је рекао: "Тако је, Мајо!"

Војислав Шешељ је претходно рекао да из наступа министра унутрашњих послова Небојше Стефановића може да закључи да нема добар контакт са директором полиције Владимиром Ребићем, јер, како каже, "цела полиција зна за криминалне радње Расима Љајића".

Председница парламента је реаговала и на текст у једним дневним новинама у којем су посланици, како је рекла, названи "шљокарама" и оценила да неко води хајку против Скупштине. Гојковићева тврди да нико од јануара 2012. није унео алкохол у парламент.

Питања о изборима за националне савете, одликовањима, коњици...

Посланик СНС-а Александар Марковић питао је Министартсво унутрашњих послова у вези са догађајем од пре два дана у Врању када су, према писању медија, функционери странке Вука Јеремића физички и вербално напали председника и чланове бирачког одбора на изборима за савете националних мањина. 

Посланица ЛСВ-а Олена Папуга питала је министра Бранка Ружића зашто се није огласио РИК о томе како су протекли избори за националне савете националних мањина, јер, како је рекла, по закону они су требали да дају прелиминарне резултате јуче, а то се још није десило.

Посланица Нове Србије-Покрет за спас Србије Санда Рашковић Ивић питала је одакле је потекла нетачна информација да ће председник Александар Вучић добити високо одликовање од Путина.

Питала је министра одбране Александра Вулина да ли се консултовао са надлежном управом у Генералштабу о увођењу коњице у Војску Србије као и која је њихова сврха.

Шеф посланичке групе СРС-а Војислав Шешељ питао је премијерку Ану Брнабић како је могуће да Влада Србије донела одлуку којом ће, како каже, озаконити коришћење председничке резиденције од стране Томислава Николића.

Самостални посланик Зоран Живковић поставио је питање у вези са нишким аеродромом, односно колико је у њега уложено од када је, како каже, "отет", наводећи да су неке компаније смањиле број летова или одустале од појединих летова.

Посланица ДС-а Александра Јерков питала је министра просвете Младена Шарчевића да ли има намеру да спроведе спољашње вредновање провере квалитета Високе медицинске школе у Ћуприји будући да је у њој, како каже, дошло до промене наставног кадра.

Шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић питао је да ли је Србија предложила да се Косово нађе у Паризу 11. новембра, оцењујући да се, како каже, спрема "велики сусрет између Вучића и Тачија".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи