Расте број земаља које су против визне либерализације за Косово

Повећава се број држава које оклевају да одобре либерализацију виза за житеље Косова, а међу најистакнутијим чланицама ЕУ су Холандија, Немачка, Француска и Белгија, преноси приштинска штампа на албанском.

Аналитичар Европског института за политику Косова Тауљант Круезиу рекао је да уместо да расте, број држава ЕУ које подстичу либерализацију виза за Косово заправо опада.

"Оклевање се видело у ставовима Немачке, Француске и Холандије о либерализацији виза за Косово. Али, сада је 10 или 12 земаља које су неодлучне. Ако ове три земље оклевају, препреке су очигледне", рекао је Круезиу.

У неформалним круговима у Приштини истичу да је пропуштено време за лобирање, и да је још у јулу месецу требало уложити веће напоре за промену става Француске, Немачке, Белгије и Холандије.

Због све веће удаљености ЕУ од одлуке да се Косову ове године одобри визна либерализација, а најаве су да је неће бити ни наредне, у Приштини су заоштрили речник према Бриселу.

Председник косовске Скупштине Кадри Весељи рекао је да би изостанак либерализација виза значио "расизам", а потпредседник владе Енвер Хоџај, каже да ће Приштина изгубити поверење у ЕУ.

"Косово је испунило све критеријуме за либерализацију визног режима и ЕУ је обећала либерализацију виза након испуњавања тих захтева. Ако у неким главним градовима ЕУ постоји сумња у вези са овом одлуком, зашто би Косово требало да верује овој организацији у дијалогу са Србијом", рекао је Хоџај.

Постоји бојазан од најезде житеља Косова, пре свих младих, у земље ЕУ, ако дође до визне либерализације. Незапосленост на Косову је забрињавајућа, а млади, највише Албанци, желе да искористе сваку прилику која им се укаже како би посао пронашли у иностранству.

Најновији пример је из Призрена, када је крајем прошле недеље, неколико хиљада људи чекало испред фирме која је расписала 2.000 места за рад у Немачкој.

Полиција је овим поводом отворила истрагу против организације која је расписала конкурс за ангажовање људи у иностранству.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво