Дачић: Ни Комонвелт Доминика више не признаје Косово

Комонвелт Доминика, острвска држава у Карипском мору, 8. је по реду земља која више не признаје Косово као независну државу, изјавио је за "Танјуг" министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Ивица Дачић је навео да је добио и званичну ноту од Министарства спољних послова Комонвелта Доминика где се јасно и прецизно каже да је Влада Комонвелта Доминике преиспитала своју претходну одлуку и суспендовала је.

"Јасно и прецизно пише да Влада Комонвелта Доминике даје предност дијалогу, да ће поштовати све оно до чега стране у дијалогу дођу као резултат договора, да у међувремену суспендује своју позицију о признању Косова као независне државе чекајући крај дијалога", рекао је Дачић.

Министар је оценио да је ово још један велики успех Србије и навео да ће Србија наставити са овим активностима, као и да хоће стратешке односе и сарадњу са тим земљама, а не само да се прича о питању Косова и Метохије.

"Србија наставља своје дипломатске активности када је реч о Косову и Метохији и разговара с читавим низом земаља везано за њихове претходне одлуке о статусу Косова и Метохије", рекао је министар спољних послова Србије.

Дачић је навео и да је разговарао с председником Владе Комонвелта Доминике и с министарком спољних послова о свеукупним односима и могућностима да се јачају билатерални односи.

Према његовим речима, потписан је и Меморандум о пријатељству и сарадњи два министарства спољних послова, а договорено је и да се пружа међусобна подршка и помоћ.

Пре Комонвелта Доминике, признавање косовске независности повукли су Суринам, Либерија, Сао Томе и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Папуа Нова Гвинеја и Лесото.

Комонвелт Доминика "суспендује свој став о признавању Косова све до исхода дијалога Београда и Приштине", наводи се у Меморандуму Министарства спољних послова те државе, којим је Министарство спољних послова Србије обавештено о промени њеног става према косовској независности.

"Након детаљног разматрања и у светлу препорука Генералне скупштине УН и Међународног суда правде, договорили смо се да ревидирамо нашу раније заузету позицију у вези са признавањем Косова као независне државе", наводи се у Меморандуму у који је Танјуг имао увид.

"Влада Комонвелта Доминике сматра да њена подршка решењу будућег статуса Косова треба да буде подршка дијалогу Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, а не дефинисање статуса пре окончања дијалога. Када две стране буду постигле споразум, Влада Комонвелта Доминике ће доследно подржати позицију договорену између две стране", пише у документу.

"За сада, Влада Комонвелта Доминике суспендује свој став о признавању Косова све до исхода поменутог дијалога", наводи се у Меморандуму са којим су премијер и шеф дипломатије Комонвелта Доминике, Рузвелт Скерит и Франсин Баро, упознали српског министра Ивицу Дачића.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво