Дачић: Ни Комонвелт Доминика више не признаје Косово

Комонвелт Доминика, острвска држава у Карипском мору, 8. је по реду земља која више не признаје Косово као независну државу, изјавио је за "Танјуг" министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Ивица Дачић је навео да је добио и званичну ноту од Министарства спољних послова Комонвелта Доминика где се јасно и прецизно каже да је Влада Комонвелта Доминике преиспитала своју претходну одлуку и суспендовала је.

"Јасно и прецизно пише да Влада Комонвелта Доминике даје предност дијалогу, да ће поштовати све оно до чега стране у дијалогу дођу као резултат договора, да у међувремену суспендује своју позицију о признању Косова као независне државе чекајући крај дијалога", рекао је Дачић.

Министар је оценио да је ово још један велики успех Србије и навео да ће Србија наставити са овим активностима, као и да хоће стратешке односе и сарадњу са тим земљама, а не само да се прича о питању Косова и Метохије.

"Србија наставља своје дипломатске активности када је реч о Косову и Метохији и разговара с читавим низом земаља везано за њихове претходне одлуке о статусу Косова и Метохије", рекао је министар спољних послова Србије.

Дачић је навео и да је разговарао с председником Владе Комонвелта Доминике и с министарком спољних послова о свеукупним односима и могућностима да се јачају билатерални односи.

Према његовим речима, потписан је и Меморандум о пријатељству и сарадњи два министарства спољних послова, а договорено је и да се пружа међусобна подршка и помоћ.

Пре Комонвелта Доминике, признавање косовске независности повукли су Суринам, Либерија, Сао Томе и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Папуа Нова Гвинеја и Лесото.

Комонвелт Доминика "суспендује свој став о признавању Косова све до исхода дијалога Београда и Приштине", наводи се у Меморандуму Министарства спољних послова те државе, којим је Министарство спољних послова Србије обавештено о промени њеног става према косовској независности.

"Након детаљног разматрања и у светлу препорука Генералне скупштине УН и Међународног суда правде, договорили смо се да ревидирамо нашу раније заузету позицију у вези са признавањем Косова као независне државе", наводи се у Меморандуму у који је Танјуг имао увид.

"Влада Комонвелта Доминике сматра да њена подршка решењу будућег статуса Косова треба да буде подршка дијалогу Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, а не дефинисање статуса пре окончања дијалога. Када две стране буду постигле споразум, Влада Комонвелта Доминике ће доследно подржати позицију договорену између две стране", пише у документу.

"За сада, Влада Комонвелта Доминике суспендује свој став о признавању Косова све до исхода поменутог дијалога", наводи се у Меморандуму са којим су премијер и шеф дипломатије Комонвелта Доминике, Рузвелт Скерит и Франсин Баро, упознали српског министра Ивицу Дачића.

број коментара 14 Пошаљи коментар
(субота, 03. нов 2018, 10:14) - anonymous [нерегистровани]

to je super !

Kao sto rekoh to je sve odlicno ali bilo bi super kada bi se jedna zemlja iz EU nasla da preispita svoj stav o Kosovu ! Mislim da je tome najbliza Ceska !

(субота, 03. нов 2018, 09:19) - Aco [нерегистровани]

Kosovo

Kosovo Metohija je Srbija i mora ostati to je srce Srbije

(субота, 03. нов 2018, 07:40) - dragan usa, [нерегистровани]

Sve jasno

Bravo Ivice Dacicu

(субота, 03. нов 2018, 07:38) - anonymous [нерегистровани]

Мало

по мало...

(субота, 03. нов 2018, 00:56) - Миша Јовановић, Сан Дијего, Калифорнија [нерегистровани]

Није то велики успех

Велики успех би био када би Црна Гора, Македонија и Бугарска повукле признање.

(петак, 02. нов 2018, 20:32) - Raush [нерегистровани]

hvala

Imaju više časti I petlje od Crne Gore.

(петак, 02. нов 2018, 19:31) - anonymous [нерегистровани]

hm

Rezonujem da je najbitnije da oni obavijeste sekretarijat UNa a to sto i nama i KiM salju note koje volimo citati to je manje bitno.

(петак, 02. нов 2018, 19:18) - bane [нерегистровани]

Rezolucija 1244 UN

Pa ako bi se svaka drzava ponasala u skladu sa medjunarodnim pravom onda je jedino vazeca Rezolucija 1244 UN. Sve drugo je izvan tih okvira. Bravo za nasu vanjsku diplomatiju.

(петак, 02. нов 2018, 18:52) - anonymous [нерегистровани]

Bravo

Nadam se da taj kompromis sve vise ide u nasu korist, ili jos bolje samo u nasu. Idemo dalje!!.

(петак, 02. нов 2018, 18:49) - anonymous [нерегистровани]

Kada

Kada ce nasi najveci prijatelji Turci povuci priznanje?