Настављена расправа о сету правосудних и полицијских закона

Посланици Скупштине Србије наставили су расправу о више законских предлога, међу којима је Предлог закона о заштити података о личности који је уз сет правосудних закона образложила министарка правде Нела Кубуровић.

Министарство правде ни на који начин не покушава да улази у надлежности и унутрашњу организацију цркве, рекла је министарка Нела Кубуровић одговарајући на критике Српске православне цркве (СПЦ) поводом Предлога закона о заштити података о личности, а које је у Скупштини Србије пренео шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић.

Обрадовић је позивајући се на допис патријарха Иринеја рекао да црква тражи да се поштују одредбе Устава и Закона о црквама и да се гарантује њихова аутономија, те да се не може прописивати да црква даје податке.

"Црква јасно тражи да се примена не може односити на цркве и верске заједнице, нити њихова црквено-правна лица и да је посебно неприхватљиво да Повереник има инспекцијска и друга овлашћења на светотајински однос крштења или склапања брака или постављење у чин члана јерархије", рекао је Обрадовић.

Кубуровићева је истакла да се законом управо забрањује да Повереник има било каква инспекцијска овлашћења када је реч о раду цркава и верских заједница.

Додала је да важећи закон ни на који начин не искључује цркве из обраде података о личности што значи да се односи на све органе, па и на цркву.

"Подсетићу вас да је на основу овог закона Повереник покушао да нареди црквама да врше брисања из матичних књига", указала је Кубуровићева.

Објаснила је да се црквама и верским заједницама омогућава да те податке које обрађују контролишу сами путем надзорног тела.

"Суштина је да и црква уколико обрађује одређене податке физичких лица треба да поштује једно од основних уставних начела, а то је да се приликом обраде података мора водити рачуна о заштити података о личности. Овим законом се управо то и омогућава", објаснила је министарка.

Како каже, апсолутно је искључена могућност да повереник врши било какав инспекцијски надзор или да било ко одузима матичне књиге.

Подсетила је да те одредбе примењују и Бугарска православна црква и Грчка православна црква и "нико од њих се није бунио".

"СПЦ има своје епархије по земљама ЕУ па такође мора да се придржава правила која тамо важе. На овај начин се штите физичка лица, а да ли се подаци уступају неком то може да контролише само тело унутар цркве, а не повереник нити било који државни орган", рекла је Кубуровићева.

Полемика Стефановића и Обрадовића

Током расправе о више законских предлога из области правосуђа и полиције, посланици су полемисали, између осталог, о изјави припадника БИА Марка Парезановића, насиљу на утакмицама, ко је променио више странака, шта се дешава са онима који мисле другачије, као и ко треба да носи значкицу "I love Brussels".

Полемику је покренуо шеф посланицке групе Двери Бошко Обрадовић, који је рекао да је насиље данас свепристуна појава и да га има од ријалити програма до утакмица, наводећи да се тај проблем не може решити ако се не укине национална фреквенција телевизији Пинк и ако се не заустави промоција "погрешних образаца".

"Рекао бих чак да је владајућа Српска напредна странка СНС на неки начин на врху пирамиде хулиганских организација у Србији", рекао је Обрадовић.

Критиковао је и што се, како оцењује, закони усвајају по диктату Европске уније, али и зато што се у парламенту не расправља о Косову и Метохији.

"Што се тиче Косова и Метохије, овде сте ви, господине Обрадовићу, с вашим партнерима доносили одлуке да се о КиМ више не расправља у УН него у ЕУ. Ви сте нам рекли да је то врхунска вредност. Ви сте сада највећи промотер ЕУ. Ја се чудим да ви не носите ону значкицу Брисела 'I love Brussels'. То ми се чини да би ишло најбоље уз вас", одговорио је Обрадовићу министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Стефановић је поручио шефу Двери да су он и његови коалициони партнери из опозоције кључни инспиратори насиља у Србији и да су чак прешли са речи на дела што се видело испред телевизије Пинк где су, како је рекао, пребијене две новинарке.

"Ја видим једну ужасну агресију вас и ваших коалиционих партнера према медијима. Хајде да укинемо фреквенције сваком ко нам се не свиђа. Ви и Дрган Ђилас сте очеви 'Великог брата'. Ви сте увели ријалити у Србију. Брисел, Велики брат, 'ја волим да пребијам малинаре'...То су нове вредности за које се залажете", рекао је министар.

Обрадовић је питао Стефановића зашто када говори о бившем режиму не спомене Зорану Михајловић, Мају Гојковић, Горана Весића, Синишу Малог...

"Ви нама држите лекције о бившем режиму. Па, то је трагикомедија", рекао је Обрадовић.

Изјава шефа Двери навела је председницу Скупштине Мају Гојковић да се подсети слогана тог покрета у последњој кампањи – "Да ови оду, а да се они не врате".

"Колико ја видим, Бошко Обрадовић се налази у оном друштву за које је желео да се никада не врате, па им сада здушно помаже и то баш оним политичарима који имају крупне мрље", рекла је Гојковићева.

О Марку Парезановићу 

Посланик Демократске странке (ДС) Балша Божовић је током расправе говорећи о Предлогу закона о заштити података о личности рекао да у предложеном решењу не стоји да се подаци о личности више не употребљавају у складу са ''законом'', упитавши да ли се они сада употребљавају у складу с произвољним мишљењем и ставовима, на пример, директора БИА.

"Али оно што нас посебно забрињава јесте да високи званичник БИА, претпостављам, злоупотребом података о личности, долази у ситуацију да јавно на скупу изговори да је део опозиције, невладиног сектора и медија тај који представља опасност по националну безбедност", рекао је Божовић.

Питао је Стефановића да ли је звао "партијског колегу на челу БИА" да га пита на основу чега је то Марко Парезановић рекао.

"Да ли су то људи који су пратили опозицију, новинаре, део невладиног сектора. Не знам како није претња по националну безбедност организација ''Национална авангарда''", упитао је Божовић.

Стефановић је одговорио да су после те изјаве директор БИА Братислав Гашић и Марко Парезановић били у скупштини на седници Одбора за контролу служби безбедности, али да се поставља "наградно питање" зашто посланици нису искористили ту прилику и питали припаднике БИА све што их интересује.

"И сад траје продужена сатанизација Марка Парезановића, човека који је професионалац службе. Пустите, бре, људи Марка Парезановића. Немојте те људе да излажете јавном линчу. Ти људи се боре за безбедност наше земље", рекао је Стефановић.

Министар је додао и да један део људи који дискутује у скупштини не види сопствено понашање у јавности и на друштвеним мрежама, а додао је и да бивша власт ниједном није поменула име Ранка Панића, који је, како каже, убијен 2008. године од стране власти, јер је имао другачије мишљење.

"Није у време Александра Вучића убијен Ранко Панић. У време њихове власти је убијен Ранко Панић, када су они били све и свја у Србији и кад су одређивали ко ће да буде милијардер и како ће (Мирослав) Мишковић да лепо гради у Србији", рекао је Стефановић.

Министар је приметио и да се свакодневно излива велика мржња према председнику Србије Александру Вучићу.

Посланици су до паузе која је почела у 14 часова углавном полемисали и рекламирали повреду Пословника Народне скупштине, и самим ти нису далеко одмакли у расправи у законима.

На дневном реду су измене и допуне Закона о спречавању насиља и недоличног понашања на спортским приредбама које треба да подигну степен безбедности на њима.

Посланици расправљају о изменама Закона о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама којима се стварају услови за ефикасније спровођење заштите од елементарних и других непогода, што ће, како се очекује, допринети повећању степена безбедности грађана.

Биће речи и о изменама и допунама Закона о полицији, о безбедности саобраћаја на путевима, о детективској делатности, о приватном обезбеђењу, о заштити од пожара, као и о критичној инфраструктури.

Пред посланицима је Предлог закона о испитивању, жигосању и обележавању оружја, направа и муниције, о добровољном ватрогаству, затим измене и допуне Закона о уређењу судова, о парничном поступку.

Скупштина расправља и о изменама и допунама Закона о извршењу ванзаводских санкција и мера, Предлогу закона о бесплатној правној помоћи, Предлогу закона о лобирању, Предлогу закона о оверевању потписа, рукописа и преписа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво