Тадић: Снагом аргумената у ЕУ

Србија треба да се оријентише на своје обавезе и да снагом аргумената убеди друге земље да испуњава услове за приступ Европској унији, рекао председник Србије Борис Тадић "Вечерњим новостима".

Председник Србије Борис Тадић изјавио је да Србија треба да се оријентише на своје обавезе и да гледа да снагом аргумената убеди друге земље да испуњава услове за приступ Европској унији, уместо да, како је рекао, негујемо "синдром Калимера", према коме нам је увек неко други крив.

Тадић је рекао да је суздржан у погледу изласка из кризе и сматра да сада не постоји нико ко може да сагледа до краја њене консеквенце и трајање. Нема дилеме, међутим, да су у последњем кварталу ове године видљиви бољи резултати.

"Има оптимизма, види се светло на крају тунела, али има још много посла. У кризи су се јасно показале слабости наше економије и зато овај тренутак треба да искористимо као шансу да многе ствари поправимо", рекао је Тадић "Вечерњим новостима".

Подсетивши да је тражио уздржаност око визне либерализације, председник Србије рекао је да би предложио да сачекамо и када је у питању одмрзавање Прелазног трговинског споразума.

У европским институцијама дискутује се и о тој могућности, рекао је Тадић и додао да је "наше да, у међувремену, завршимо све што је наш посао".

"Тако ће бити и на сваком наредном кораку на путу до чланства у Европској унији. Не ради се, дакле, само о формалном, него о садржинском испуњењу услова. То је посао ове државе и њених институција, да бисмо дали аргументе ЕУ да можемо да идемо даље", рекао је Тадић.

Најпре одмрзавање Прелазног споразума

Први корак је, како је навео, одмзавање Прелазног споразума, а када се то догоди, донећемо одуку о кандидатури за статус кандидата за чланство у ЕУ.

Упитан да ли то значи да се може догодити да не поднесемо кандидатуру до Нове године, председник је одговорио да ће Србија поштовати процедуру.

"Уважавамо став ЕУ у коју Србија жели да уђе као пуноправан члан. Да би се то десило, није довољно да се сагласе само грађани Србије и да Србија спроведе потребне реформе, већ и да европске државе буду сагласне", рекао је Тадић.

Председник Србије је додао да је тачно да неки сматрају да треба да поднесемо кандидатуру што пре, а неки други, пак, да треба да сачекамо одмрзавање Прелазног споразума.

"Једно је јасно: кандидатуру ћемо поднети онда када у ЕУ буде известан одговор о одмрзавању Прелазног споразума. Не могу тачно да кажем када ће доћи до одмрзавања Прелазног споразума, а самим тим ни датум када ћемо поднети кандидатуру за чланство", рекао је председник Србије.

Тадић је навео да је извештај главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца о сарадњи Србије са тим судом "једини меродаван када су у питању земље ЕУ".

Имајући у виду да је свака влада суверена у доношењу одлука и да има одговорност према властитим грађанима, Тадић је казао да зато не жели да се меша у одлуку владе Холандије.

Председник је оптимиста, јер сматра да је правна аргументација у вези са ставом Међународног суда правде око косовске независности на страни Србије.

Зато верује да ће свест о опасности покушаја етнички мотивисане сецесије у међународно - правним односима бити узета као једна демаркациона линија за мишљење Међународног суда правде.

Мишљење МСП ће бити блиско интересима Србије

"А, у том случају, мишљење Суда ће бити блиско интересима Србије. То је суштински разлог за оптимизам", рекао је Тадић и додао да се, после мишљења Суда, отварају перспективе наставка преговора.

Говорећи о Статуту и Закону о преносу надлежности Војводине, Тадић је истакао да се успело у проналажењу "праве мере" и да не мисли да постоје војвођански интереси који су независни од српских.

"Приче да је Војводина 'држава у држави' само су у функцији плашења грађана. Основно је да, ако Влада Србије установи да постоји било шта што није у интересу Србије и што није у складу са основним правним актом, она има могућност да покрене поступак пред Уставним судом и тог тренутка је суспендован сваки акт или одлука војвођанске администрације", казао је Тадић.

Председник Србије рекао је да позив руског председника Дмитрија Медведева за подршку новој политици европске безбедности није схватио као покушај новог војног сврставања.

"Нисам, јер нова безбедносна политика на европском континенту не подразумева нове поделе. Напротив, она је интегришућа. Тај предлог је управо заснован на идеји смањења опасности од конфликата и на жељи да се на интегративан начин приступи изградњи нове безбедносне архитектуре", рекао је он.

Тадић је указао да Србија има интензивну сарадњу са НАТО, али је додао да је у овом тренутку излишно говорити о даљим потезима.

Говорећи о функционисању владајуће коалиције, Тадић је истакао да мисли да Србији треба реформа у изборном законодавству која би омогућила постојање неколико доминантних, али и опстанак одређеног броја мањих странака које врше критички притисак.

"Тако не би било монопола на политику, а политички живот би био избалансиранији", рекао је председник Србије.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи