Министарство тражи поништавање концесије

Министарство економије и регионалног развоја затражиће од нове Владе дозволу за одустајање од склапања Уговора о концесији за изградњу аутопута Хоргош-Пожега јер конзорцијум "Алпина - Пор" није испунио услове у прописаном року.

Додатни рок од три месеца, који је Влада Србије поставила концесионару "Алпина - Пор", истиче данас, до када је тај конзорцијум био дужан да достави банкарске гаранције за градњу аутопута.

Конзорцијум "Алпина - Пор" затражио је продужење рока концесије са 25 на 30 година и гаранцију државе Србије о минималном протоку возила на деоници пута на којој би концесионар требало да наплаћује путарину.

Министар економије Млађан Динкић је прошле недеље упозорио да уколико до краја јуна концесионар не докаже да је обезбедио финансијску конструкцију у складу са уговором, биће предложен раскид тог уговора и најавио да би се у том случају изградња аутпута Хоргош-Пожега финансирала из буџета Србије.

Уговор о концесији за изградњу потписан је у априлу прошле године са конзорцијумом фирми "Алпина" и "Пор", са роком трајања од 25 година.

Пројекат изградње аутопута Хоргош-Пожега вредан је око 1,5 милијарду евра.

Динкић најавио нови тендер за РТБ Бор

У разговору сa новинарима министар за економију и регионални развој Млађан Динкић такође је најавио је да ће у наредне две недеље бити објављен претквалификациони тендер за стратешког партнера за Рударско-топионичарски басен Бор.

"После два неуспела тендера за продају РТБ-а мења се стратегија продаје тог комбината, како би се обезбедио стратешки партнер", рекао је он, намера је да се прелиминарним тендером дође до листе потенцијалних кандидата, великих рударских компанија, за стратешко партнерство са државом у РТБ-у.

"Постоји могућност да се са компанијом која понуди најбоље услове склопи уговор о заједничком улагању, као у случају крагујевацке Заставе", рекао је Динкић.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 30. јун 2008, 20:38) - Gazda [нерегистровани]

Gradimo sami!!!

PA dosta vise! Niko nece da rizikuje u Srbiji. Svi bi i jare i pare! Ne moze! Nema leba bez motike austrijanci! Uzmite im pare (garancije) pa put pod noge daleko Vam lepa kuca!

(понедељак, 30. јун 2008, 20:33) - daki [нерегистровани]

ni 1 metar krvnih sudova Srbije za 50 godina

Rokovi samo isticu a vreme prolazi generacije stare a privreda stoji.Ministre nadi pare dal iz budeta ili iz tvog depa napravi vec jednom taj auto put pomozi malo ovoj zemlji Srbiji.Put je kao krvni sud gde ga nema sve izumire molim te kao doktor neurolog povecaj malo krvnih sudova Srbije duze se zivi.