Вучић: Све време тражим компромис

Председник Србије Александар Вучић рекао је да није износио детаље о свом предлогу за решење косовског питања, јер нема ништа што би неко прихватио, додајући да све време тражи компромис. Нереално је очекивати да ће 11. новембар у Паризу бити кључан дан за решавање косовског питања, иако ће тамо бити сви они који свакако јесу заинтересовани за то питање, истакао је Вучић.

Александар Вучић је, након обиласка новоизграђене зграде Центра за икс нож у КЦС, на питање што није изнео свој план и детаље које је предочио, како је навео, челницима у Бриселу и приштинској страни, казао да се износе разне идеје.

"На безброј места сам говорио о потреби компромиса, а о детаљима нећу никада да говорим док нешто немамо у рукама. На једну моју реч, која је била нормална, да треба да успоставимо границу, пошто не знам где је данас граница, многи су реаговали. Ја знам шта пише код нас, али када идем на Косово чека ме друга граница коју су поставили они који су владали пре нас 2011. Косово је самопрогласило своју независност 2008, такође за време оних који ми данас држе патриотске придике", објаснио је Вучић.

Каже да смо својим ужасним потезима допринели пресуди Међународног суда правде, која је на штету наших интереса.  

Вучић је нагласио да све време тражи компромис који би био мучан за обе стране, којим би обе стране изубиле и добиле.

О детаљима када се разговара са више страна никада не треба говорити, каже председник, ако се нема нешто у рукама. 

"Ја немам ништа што би прихватио било ко, па не износим. Никада ниједан акт нећемо доносити без провере код народа и Скупштине. Да ли ћемо имати шта да проверавамо? Плашим се да не"“, рекао је председник.

Вучић је нагласио да није предочио детаље, јер то могу да ураде само они који желе да све пропадне.

"Без договора Срба и Албанаца нема решења ни у Паризу"

Председник Вучић поновио је да су Срби и Албанци много далеко од постизања компромиса и да је нереално очекивати да ће 11. новембар у Паризу бити кључан дан за решавање косовског питања, иако ће тамо бити сви они који свакако јесу заинтересовани за то питање. 

"Нису нас џабе бомбардовали, из њиховог угла гледано, проглашавали 2008. независност Косова, по њима, и да сада пусте да прође то све без њих, ко је наиван да у то поверује?", запитао је Вучић.

Председник Србије је, међутим, нагласио да решења нема без договора Срба и Албанаца.

"Чак и сви други да се склоне, а не треба заборавити да сви имају своје интересе и агенде по нашем питању, није могуће доћи до решења ако нема неког договора између Срба и Албанаца, као основе."

На питање новинара да ли ће се састати са Хашимом Тачијем у Паризу, рекао је да хоће, али у присуству Европљана, ако представници Приштине то буду хтели.

"Састаћу се са Тачијем, јер је боље да разговарамо него да се дешавају свакојака чуда која се дешавају. Али нереално је да дође до решавања", нагласио је Вучић и поновио да је то тако јер су Срби и Албанци много далеко од постизања компромиса.

"Нема никаквог договора Лаврова и Болтона око КиМ"

Вучић је демантовао као апсолутно нетачне наводе да су министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров и саветник америчког председника за националну безбедност Џон Болтон постигли договор за решење за КиМ.

"Шта год да неко договара, мора Србија да се договори", рекао је Вучић и додао да је добио поруку од Лаврова. 

Лавров и Болтон су, каже, по први пут разговарали о КиМ. "Понављам вам – било шта да неко договара мора Србија да се договори, а ми смо далеко, много, много далеко од било каквог компромисног решења", рекао је Вучић.

Зато и јесте веома забринут због претње оснивањем војске такозваног Косова, стварима везаним за Интерпол, оним што се дешава у вези са електросистемом, до тога да Приштина хоће да ограничи дијалог.

А има и пета ствар, додао је председник, а то је да желе да ставе на дневни ред скупштине у Приштини да је кажњиво нападати тековине борбе ОВК.

"То значи да сваки Србин који живи на КиМ мора да хвали те тековине", додао је Вучић.

Навео је да је то неодговорност која нема граница, да га такве ствари брину и да не зна како на тако нешто уопште одговорити.

Вучић каже да би имало катастрофалне последице када бисмо се и ми понашали тако неодговорно.

"Зато ћемо гледати да сачувамо стабилност и мир и да у том лудилу, које неко генерише, ми ни на који начин не учествујемо", подвукао је председник Србије и додао да када се сагледају ствари у свету и односи између великих сила остаје још само да се оружано решавају проблеми, а ми у том и таквом свету морамо да сачувамо себе и будућност за нашу децу.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво