Јевтић: Не одустајемо од повратка Срба на КиМ

У ситуацији када у деловима Космета нема могућности да се Срби врате, Сунчана долина пружа могућност да буду на свом Космету, каже за РТС функционер Српске листе Далибор Јевтић. Истиче да је помоћ државе Србије јужној покрајини константна и да се увећава.

У Београду се данас одржава заједничка седница Владе и представника Срба на којој ће бити одобрен свеобухватни пакет помоћи и подршке општинама са српском већином у покрајини. Са представницима Срба у Палати "Србија" састаће се председник Александар Вучић.

Осим усвајања инвестиционог плана за јужну покрајину, данас би требало да се усагласе мере подстицаја за оне који би да улажу на подручју Косова и Метохије.

Председник Вучић је приликом посете Косову и Метохији најавио да ће у Клиничко-болничком центру у Митровици бити уложено 10 милиона евра.

"Очекујемо да током наредне године почне спровођење пројеката, овог и многих других. Ово је наставак помоћи државе Србије која је константа, која се на овај начин појачава, и јасна је порука да Срби на КиМ неће бити заборављени", рекао је функционер Српске листе Далибор Јевтић гостујући у Дневнику РТС-а.

Још један пројекат о коме ће бити речи је Сунчана долина, у којој се граде станови за 1.500 повратника.

"У ситуацији када у деловима КиМ нема могућности да се Срби врате, Сунчана долина пружа могућност да тамо где је безбедно буду на свом Космету. Реализује се тамо где је могуће. Пројекат је значајан због броја повратника и порука је да не одустајемо од повратка", навео је функционер Српске листе.

А један од услова за повратак су радна места. Свака трећа радно способна особа на КиМ, међутим, нема посао.

"Кинески инвеститор је заинтересован да отвори фабрику акумулатора на северу КиМ, има и других пројеката који ће пружити могућност отварања нових радних места. То је свакако начин да се боримо за опстанак, али и повратак Срба на КиМ", поручио је Јевтић.

Председник косовске скупштине Кадри Весељи јуче је рекао да је крајњи циљ дијалога Београда и Приштине да Београд призна независност Косова. Јевтић истиче да компромис неће бити могућ без сагласности Србије.

"Без Србије, става државе Србије решење није могуће, једно су жеље појединаца, а друго реална основа. Јасно је шта Албанци желе, али политички је јача позиција државе Србије, постоји пуно поштовање председника Вучића. Дијалог и компромис неће бити могући без сагласности Србије", закључио је Далибор Јевтић.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи