Вучевић о разлозима за ванредне парламентарне изборе

Ванредни парламентарни избори били би прилика да се грађани изјасне да ли су за политику мржње и оспоравања очигледних резултата или су за борбу за бољу Србију, каже потпредседник Српске напредне странке Милош Вучевић у разговору за "Танјуг", у којем је изнео и друге разлоге у прилог расписивању ванредних парламентарних избора.

Вучевић је на недавном састанку најужег руководства СНС, заједно са Небојшом Стефановићем, предочио председнику странке и шефу државе, Александру Вучићу, разлоге због којих треба размислити о ванредним изборима, узимајући у обзир, како каже, околности и на унутрашњем и на међународном плану.

Истовремено, одмах као неосноване одбацује наводе да "СНС спинује причу о изборима, јер нема шта да понуди грађанима".

Такође, сматра да би за Српску напредну странку било боље да се најпре одрже ванредни парламентарни избори, а потом Конгрес СНС-а и избор новог руководства партије, јер, истиче, "не треба мењати капитена у пуној снази". 

Говорећи о унутрашњим политичким дешавањима, Вучевић је приметио да опозиција стално тврди да је ослабила подршка СНС-у и Вучићу, да власт губи легитимитет и да ће политика СНС-а бити грубо кажњена на наредним изборима. 

Такође, указује и на претње опозиционих лидера да ће, ако не победе на изборима, насилно преузети власт, да ће вешати и силовати што, како истиче, није наишло на озбиљну осуду друштва.

"Када се прави таква атмосфера у друштву, онда је нормално размишљати да се раније изађе на биралишта и да се грађани питају да ли су за политику борбе за бољу Србију и очигледних резултата или су за политику мржње, пакости, освете и жеље опозиције да се домогне новца грађана Србије'''', рекао је Вучевић за Тањуг уз напомену да ће свака одлука грађана''бити светиња за СНС и да ће бити апсолутно поштована".

Вучевић сматра да треба узети у обзир и ситуацију на међународном плану, а пре свега, константан притисак на Србију око КиМ. 

На питање зашто је у том контексту важно одржавање ванредних избора, Вучевић је рекао да је то изврсна прилика да се чује какву политику и предлоге по питању КиМ нуди "Ђиласов, Јеремићев, Шолаков и Мишковићев Савез за Србију".

Осим што нападају актуелну власт, тврди Вучевић, из изјава лидера опозиције никада се није чуло шта је њихов предлог решења за КиМ. 

"Можемо само да наслућујемо каква би била њихова политика о КиМ, ако знамо да је за време њихове власти Приштина прогласила независност, да је тада највећи број држава то признао и да је дозвољено да се разговори око КиМ изместе из УН у Брисел под окриљем ЕУ, где је далеко тежа дипломатска ситуација за Србију. Можда је време да питамо грађане да ли да наставимо овим путем или мисле да су се околности промениле и да неки други имају већу подршку и поверење да воде Србију у неком другом правцу", навео је Вучевић.

"СНС има резултате који су очигледни" 

Одбацујући наводе о "спиновању" приче о изборима, јер, према опизицији, СНС нема шта да понуди грађанима, Вучевић указује да водећа странка има резултате који су очигледни, пре свега, у економији.

Истакао је да је после тешких реформи и непопуларних мера, минимална зарада повећана за више од 40 одсто, као и да ће плате и пензије бити највеће од 2000. до данас. 

Поводом Вучићевог предлога да се наредне године, на пролеће, одржи ванредна Скупштина СНС и изабере ново руководство, а смене ''они који нису радили поштено, који су се уморили и који нису одговорили изазовима тешког времена'', Вучевић каже да он лично мисли да би за странку било боље да се прво одрже ванредни парламентарни избори, па тек онда Конгрес и избор нових кадрова.

"Апсолутно сам против тога да се мења ''капитен'' у пуној снази, који игра одлично, има апсолутну подршку публике и респектован је од свих релевантних фактора'', истиче говорећи о лидеру странке.

''Неприхватљиво је да мењамо председника странке када је у пуној снази и капацитету да бисмо доказали не знам шта. Није реч о идолопоклонству, нити о мантри коју сви у странци, наводно, морамо да изговарамо. Једноставно, не постоји ниједан рационалан политички аргумент да се у овом тренутку десе такве промене у СНС'', сматра потпредседник СНС-а.

Истиче да ниједна партија није имала толико ''кадровских ''освежавања'' као СНС која је, подсећа Вучевић, на последњој Скупштини 2016.године променила све потпредседнике и увела нове кадрове у Председништво, Главни и Извршни одбор.

"Природно је да се након избора десе велике промене у руководству странке. То је неопходно да би се показало да сви имају шансу да напредују и да страначке функције нису загарантоване", рекао је Вучевић.

Занимљиво је, примећује, да се нико од функционера СНС није препознао у Вучићевој реченици и да су сви изразили спремност да наставе да раде, али је уверен да ће у објективној анализи бити сагледани резултати свих партијских функционера.

"Видећемо ко се како односио, ко се одазивао грађанима и страначким колегама, а ко је заборавио странку чим је изабран на функцију и ко се сети странке само кад су избори. Такви се обично први наместе за сликање поред председника, а не они који су изнели страначку борбу на терену. Мислим да је председник тога најсвеснији и да ће новим кадровима бити пружена шанса да се кандидују за најважније страначке функције", навео је потпредседник СНС-а.

Упитан ко су "млади лавови" којима треба дати шансу у СНС-у, Вучевић је рекао да има много оних који су се доказали радом, залагањем и односом према странци, али да није у реду да спомиње имена како неког не би неправедно заборавио. 

На подсећање да је Вучић замерио функционерима СНС-а што нису у довољној мери реаговали на претње премијерки Ани Брнабић и питање да ли су и због те критике угрожене нечије функције у странци, Вучевић је рекао да у том случају ''нико не би остао у врху странке''.

"Ја лично, не могу себи да опростим што нисам јавно реаговао на позив да се премијерка силује, не само због ње, већ због свих жена. Нажалост, сви смо ћутали и нисмо довољно реаговали. Једно је да ли смо интимно имали осећај гађења и противљења, али нисмо довољно манифестовали наш политички став", истакао је Вучевић.

"Починиоце кривичних дела не аболира функција или чланство у СНС-у"

Упитан да ли има сазнања о незаконитим радњама појединих министара, директора фирми и председника општина, будући да је, према писању медија, подржао најављена хапшења функционера међу којима, како се спекулише, има и чланова СНС, Вучевић каже да нема таквих информација и да није изјавио да подржава хапшења, већ став партије да починиоце кривичних дела не аболира функција или чланство у СНС.

Како каже, свако ко се огрешио о закон треба да одговара без обзира да ли је министар, градоначелник или директор.

"Иритира ме што често видим да се људи крију иза Вучића и странке, да се понашају бахато и безобразно и да својим понашањем дезавуишу политику СНС. Поносан сам што смо вршили промене и када нису били избори, што смо сменили неколико локалних функционера и поруцили свима да нико нема неограничену моћ и да се неће толерисати понашање које одступа од политике председника Вучића и СНС", рекао је Вучевић.

На опаску да се у тзв. чисткама странке обично смењују локални функционери, а ређе они на високим позицијама, Вучевић је навео да нема конкретна сазнања о високим функционерима, као ни о једном министру, али је замерио што министри у медијима износе различите ставове. 

"Не оспоравам право на другачије мишљење, конкурентност идеја и мишљења је пожељна, али то се ради на седницама владе и министарским састанцима, а не у медијима. То је ружна слика, збуњује се чланство странке, прави конфузија и даје повод политичким опонентима да то злоупотребљавају", закључио је Вучевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво