Без спречавања употребе дигиталних апликација ради сервиса такси услуга

Скупштина Србије усвојила је измене и допуне Закона о превозу путника у друмском саобраћају чиме се додатно уређује област такси превоза, повећавају се капацитети инспекцијских органа и појачава се борба против сиве економије.

Предложена решења не спречавају употребу модерних дигиталних апликација ради побољшања сервиса такси услуга, кажу у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, али наводе да измене закона не дозвољавају да се у области превоза путника појаве предузећа која немају одговарајућа одобрења за обављање делатности превоза путника.

Парламент је усвојио и измене и допуне Закона о ваздушном саобраћају, а основни разлози за то је даље усклађивање са међународним стандардима и препорученом праксом Међународне организације цивилног ваздухопловства (ИЦАО), као и европским прописима.

Главне новине односе се на одредбе које се тичу планирања и изградње аеродрома, заштите животне средине, и нарочито уношења новог поглавља транспорта опасне робе, којим се у домаћем законодавству преузимају стандарди Међународне организације цивилног ваздухопловства. 

Усвојене су и измене и допуне Закона о истраживању несрећа у ваздушном железничком и водном саобраћају којима се олакшава примена закона у пракси и омогућава поуздана и независна истрага несрећа.

Између осталог, омогућава се истрага удеса беспилотних летелица, као и укључивање представника ЕАСА или цивилних ваздухопловних власти друге државе у својству саветника у истрагама које спроводи Центар за истраживање несрећа у саобраћају.

Изменама и допунама Закона о транспорту опасне робе, које су данас усвојене, дефинише се база података за покретну опрему под притиском како би сви подаци о контролисању и пуњењу боца, цистерни под притиском, батеријских возила и гасних контејнера са више елемената били на једном месту и доступни свима. 

Између осталог, изменама се возилима која превозе опасну робу са високом потенцијалном опасношћу и цистернама омогућава предност приликом преласка државне границе. 

Такође се уводи обавеза да се пре подношења захтева за издавање дозволе за транспорт опасног отпада, претходно прибавља полиса осигурања за штету начињену животној средини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво