Лакше до уклањања нелегалних објеката

Скупштина Србије усвојила је измене и допуне Закона о озакоњењу објеката који ће, уз Закон о планирању и изградњи, пружити држави, грађевинским инспекторима и локалној самоуправи нове могућности за ефикаснију борбу против инвеститора који граде без дозволе. Усвојен и Закон о грађевинским производима којим се та област уређује по стандардима и пракси Европске уније.

Закон о изменама и допунама Закона о озакоњењу објеката уводи нову алатку која ће бити на располагању свима који спроводе овај закон, а то је лакше и брже доношење и спровођење решења о уклањању нелегалних објеката.

Изменама закона предвиђено је да је, уместо правоснажног решења којим се одбија или одбацује захтев за озакоњење, довољно коначно (најчешће другостепено) решење којим се захтев за озакоњење одбацује или одбија.

Ова мера требало би да донесе много више уклањања нелегалних објеката него до сада, јер се на рушење чекало до окончања предугих управних и судских спорова.

Измене закона предвиђају да сви нелегални објекти имају забрану прометовања до доношења коначног решења о озакоњењу или његовог одбијања, што је пре свега усмерено против неодговорних инвеститора који желе да се обогате кршењем закона и избегавањем плаћања грађевинских и комуналних општинских и градских такси. Због њих се уводи ова забрана и неће моћи да тргују нелегалним објектима.

Скупштина Србије усвојила је и Закон о грађевинским производима којим се та област уређује по стандардима и пракси Европске уније и олакшава се улазак домаћим произвођачима на страна тржишта.

Главни циљ закона је да се домаћи произвођачи учине конкурентнијим на европском тржишту, јер ће се и у Србији примењивати једнаки стандарди као у земљама чланицама ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи