Извештај ЕК о Србији пред земљама ЕУ почетком новембра

Земљама чланицама ЕУ, почетком новембра биће представљен Извештај Европске Комисије о напретку Србије у области владавине права и у великој мери ће утицати на одлуку о броју поглавља које ће Србија отворити на Међувладиној конференцији у децембру, сазнаје "Танјуг" у Бриселу.

Европска комисија тренутно саставља извештај о напретку Србије у областима владавине права и основних прва која су обухваћена поглављима 23 и 24.

У питању је тзв "нон пејпер", незванични документ, који се представља земљама чланицама ЕУ у циљу процене напретка Србије у приступним преговорима.

Европски дипломатски извори за Танјуг кажу да је Србија доста урадила на реформи владавине права, али и да увелико касни са спровођењем Акционог плана у тој области.

"Намера је да се извештај представи земљама чланицама у новембру. Када се дискусија међу земљам чланицама заврши, комесар Јоханес Хан ће извештај предати српским властима. Пракса је да он буде јавно представљен на сајту српског Министарства за европске интеграције", кажу за Танјуг извори у ЕУ.

Иако Аустрија, као председавајућа чланица ЕУ, очекује да Србија у децембру отвори "најмање три поглавља", у Савету напомињу да одлука о тачном броју поглавља још није донета и да ће у великој мери зависити од политичке процене које ће земље чланице доднети на основу извешатај о напретку Србије.

Када је област владавине права у питању, у европским дипломатским изворима се наглашава да је Србија направила добар напредак, при чему се наводи прогрес у ради на уставним реформама и медијској стратегији који би требало да буду финализовани до краја године, као и усвајање закона о бесплатној правној помоћи и заштити личних података.

"Оно што у очима земља чланица може представљати проблем, а тако је било и са прошлим извешатајем, јесте кашњење од скоро годину и по дана у спровођењу Акционог плана у овој области", објашњавају извори Танјуга у Бриселу.

У ЕУ подсећају да је основним преговарачким оквиром ЕУ и Србије предвиђено да динамика процеса приступања, укључујући и отврање нових поглавља, зависи и од напретка који је Србија остварила у кључним поглављима 23 и 24 која се односе на владавину права и поглављу 35 које покрива нормализацију односа са Косовом.

Европска комисија два пута годишње извештава земље чланице о напретку Србије у области влдавине права.

Први пут у априлу кроз званични годишњи извештај о напретку Србије у процесу приступања, а други пут у новембру у форми тзв "нон пејпера", односно неформалног извешатаја намењеног разговорима унутар ЕУ институција.

Очекује се да ће земље чланице пре одлуке о отварању нових поглавља са Србијом тражити и усмени извешатај Европске службе за спољне послове о стању у дијалогу Београда и Приштине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво