Дачић: Докле ће Албанцима да се толерише неиспуњавање обавеза

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић каже за РТС да Приштина стално тражи алиби за неиспуњавање потписаних споразума. Додаје да Косово не жели да уђе у Интерпол због борбе против криминала већ да би се показало и доказало као држава. Поручује да, док је Резолуција 1244 на снази, нема никакве војске Косова.

Ивица Дачић је, у емисији Упитник на РТС-у, рекао да је иницијатива за трансформацију Косовских безбедносних снага покушај неких западних земаља да задовоље пиштинске власти.

Овде можете погледати емисију Упитник 

Подсетио је на саопштење Маје Коцијанчич, портпаролке високе представнице ЕУ, уз опаску да она увек прича са ставом "који осуђује све стране или позива све стране", али додаје да је данас јасно рекла да они подржавају трансформацију КБС-а, али само по уставу.

"Ово је супротно уставу. Према томе, од тога нема ништа", рекао је Дачић.

Истиче да су САД прошли пут биле жестоке у реакцији, а "сада су их мало пустили због унутрашње политичке сцене".

Дачић каже да се, откако је потписан Бриселски споразум, стално тражи алиби да се он не испуњава.

"И то је оно што иритира. Докле ће више Албанци да буду толерисани као неко ко не испуњава оно што потпише и као они који изазивају нестабилност у региону", рекао је министар спољних послова Србије.

Говорећи о иницијативи да Косово уђе у Интерпол, Дачић каже да је то сулуда ситуација зато што Косово сарађује са Интерполом преко Унмика.

"Косово неће у Интерпол да би сарађивало у борби против криминала и тероризма. Косово хоће у Интерпол да би се показало и доказало као држава. Зато и неће ући у Интерпол", навео је Дачић.

Упитао је и шта ће приштинским властима војска.

"Резолуција 1244 говори о томе да је једина оружана сила на КиМ Кфор. Она није промењена, није укинута. Док је она на снази, нема никакве војске Косова", навео је Дачић.

Додаје и да се Србима у БиХ не свиђа високи представник.

"Шта ће високи представник у БиХ 25 година после рата? А овде, на Косову, кажу треба да оде", рекао је Дачић говорећи о захтеву за повлачење Унмика.

Каже да тај захтев не долази из САД него из Приштине.

"Велика је разлика кад говори неко из Приштине и када говори Ники Хејли. Али могу да говоре колико хоће", рекао је Дачић уз констатацију да је Савет безбедности УН колективно тело и да, док су Русија и Кина у СБ, то никад неће проћи.

Први потпредседник Владе је указао и на инциденте када Срби дођу на гробља својих предака на КиМ и на сталне претње и звецкање оружјем.

Потрага за предлогом који ће приватити и Срби и Албанци

Када је реч о решењу косовског питања, Дачић каже да се два предлога чују у јавности. Један да Косово треба да буде независна држава и да Београд треба да призна Косово "овако како су они себе дефинисали као државу", и други предлог, на основу Устава Србије, да је Косово аутономна покрајина у саставу Србије.

"Ово друго неће Албанци, ово прво нећемо ми. Да ли је могуће да то остане замрзнути конфликт? У случају Кипра су се сложили да то остане замрзнути конфликт. Кипар је примљен у ЕУ. У случају Србије, Србија неће моћи да иде даље са замрнутим окнфликтом уколико заиста жели да иде путем европских интеграција", рекао је Дачић.

Каже да није еврофанатик и да говори о националним и државним интересима Србије.

"Шта је наш национални и државни интерес? Можемо ли шта да добијемо у овом тренутку?, рекао је Дачић и додао да је прво потребно прихватити да се разговара о идеји разграничења, па тек онда о модалитетима.

Поручује да треба тражити предлог који ће прихватити и Срби и Албанци,

"Иначе постоји велики ризик да не добијемо ништа. Да дође до блицкрига на северу и да се након тога Србија стави у позицију да мора да интервенише или да неинтервенише. Ако интервенише то је већ сукоб са Кфором, односно НАТО-ом, а на то реакција Србије може бити да позове Русију да помогне. Е па знате шта, далеко одосмо у целом том сценарију", рекао је Дачић.

Истиче да је зато боље да се не прича о војсци јер он не може да прихвати да ће се то питање решавати на бојном пољу и верује да је време за то прошло.

Конгрес СПС-а – време за пресек стања

Када је реч конгресу СПС-а који ће бити одржан у децембру, Ивица Дачић, који је на челу партије, рекао је да је време да партија сагледа како ће даље функционисати.

"Ово је време да се направи један пресек, докле смо стигли, шта даље, са којим кадровима. То је иначе редован конрес, није никакав ванредан конгрес", навео је Ивица Дачић и додао да ће бити изабрано ново руковоство партије.

Поручује да ће кадрове предлагати према способности и посвећености.

На питање да ли ће се кандидовати поново, рекао је: „Ја хоћу ако ћемо имати јединствен приступ свему томе. Не треба ми странка која је разједињена, странка која не може да прати оно што ја радим". 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво