"Чланови кабинета америчких конгресмена задовољни сарадњом са Србијом"

Потпредседник Скупштине Србије Владимир Маринковић разговарао је са члановима кабинета америчких конгресмена са којима се сложио да је неопходно да се сарадња Србије и САД интензивира и да се у њу укључе и други чланови друштва из различитих области.

Маринковић за Танјуг каже да је ова посета била важна, јер је то прилика да чланови кабинета, који имају значајну улогу у креирању приступа конгресмена према одређеној теми, чују ставове Србије, а истовремено им је, каже, захвалио на промени америчког става према Косову и Метохији.

"Јако је тешко да тако једна велика сила промени мишљење. Захвалио сам им, јер после 25 година неко хоће да саслуша српску страну, хоће да саслуша наше идеје и аргументацију и кажу нема 'црвених линија'. Ја сам осам, девет пута био у Америци и питање КиМ је било завршено за њих. Сада можемо да разговарамо о томе", рекао је Маринковић.

Оценио је да доста зависи од нас самих, од наших активности и колико будемо посвећени томе да промовишемо наше аргументе и истину, а да ће самим тим и то крајње решење бити повољно по нас.

Са члановима кабинета конгресмена је, каже, разговарао о периоду после 6. новембра, када се одржавају избори за Конгрес и део Сената (бира се 35 од 100 сенатора), као и о томе шта је све Србија урадила по питању европских интеграција и реформских процеса укључујући и законодавни оквир.

"Они кажу да су задовољни сарадњом са Србијом, а што се тиче реформи, они нас подржавају када су у питању економске реформе, наговештавају да је Србија једна од бољих економских и инвестиционих дестинација у овом делу Европе имајући у виду услове и побољшање амбијента. То ће пренети својим конгресменима", рекао је потпредседник Скупштине Србије. 

Он сматра да је важно да Србија што више буде присутна у Вашингтону како би представила своје резултате.

"Сигурно је да жеља за бољим односима постоји. Морамо да се окренемо будућности", каже Маринковић и додаје да грађани треба да знају да су САД у протеклих десет година Србији дали помоћ од преко милијарду долара, као и да америчке инвестиције износе преко три милијарде долара, те да су њихове компаније отвориле 17.000 радних места.

Нама јесте интерес да будемо у најбољим могућим односима са САД и да тражимо инвестиције, али треба више да радимо да будемо присутнији у Америци", навео је Маринковић.

Има састанака, али да то није довољно и они треба да буду удвостручени, уверен је Маринковић, јер, како каже, тиме бисмо створили могућност да један велики део конгресмена у Америци, сенатора, људи из Стејт департмента ставе Србију на своју мапу интересовања и да стално делегирамо теме, "да будемо увек на оку, поготово у економском смислу где можемо највише да понудимо".

Иначе, како је рекао, данас су у Скупштини били чланови Кабинета америчких конгресмена који су у српском Кокусу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи