ЦДУ: Новембар месец одлуке у дијалогу Београда и Приштине

Петер Бејер, посланик немачког парламента из ЦДУ, странке Ангеле Меркел, упозорио је Хашима Тачија да су његове идеје о корекцији границе и разграничења неприхватљиве за Немачку.

Бејер и Тачи су разговарали у Приштини, а немачки парламентарац је новинарима у амбасади Немачке рекао да косовски председник добро зна који је став његове земље по том питању, и да ЦДУ и даље сматра да је модел поделе две Немачке решење и за нормализацију односа Београда и Приштине.

"Тачију сам рекао да сам чуо неке изразе као корекција границе или размена територије, и упозорио сам га на опасност од таквих идеја које су високог ризика и као такве неприхватљиве", рекао је Бејер.

На Тачијеву опаску да је он председник и да је одлучио, Бејер му је, каже, рекао да такву одлуку могу да донесу само грађани преко својих изабраних представника у парламенту.

Упитан да ли има предлог како доћи до коначног решења нормализације односа Београда и Приштине, Бејер је рекао да он није ту да би давао идеје.

Поновио је и да је Тачију јасно ставио до знања да се Немачка противи територијалној размени и корекцији границе, и да нормализација односа подразумева трајно решење.

Бејер је, како се наводи, рекао и да ће новембар бити "месец одлуке" по питању дијалога Београда и Приштине и да о томе одлучују грађани, а не косовски председник.

"Упозорио сам Тачија и био сам врло јасан. Говорио сам управо исте ствари о којима сада овде причам, тако да то више нећу понављати. Мислим да није био изненађен, он познаје позицију Немачке о том питању", рекао је Бејер.

Немачки парламентарац је рекао да ће сутра боравити у Београду, где ће се састати са званичницима Србије, те да је, како је рекао, веома радознао да чује мишљење председника Србије Александра Вучића о дијалогу.

О сусрету са Бејером, Тачи се огласио на свом Фејсбук профилу не помињући детаље разговора.

Само је написао да је управо завршио састанак са немачким парламентарцем са којим је разговарао, између осталог, и о дијалогу Београда и Приштине, који би, како је навео, требало окончати обостраним признањем.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се