ЕУ: Трансформација КСБ само по уставу и у интересу свих

Портпаролка ЕУ Маја Коцијанчич позвала је косовске власти да обезбеде законит и инклузиван процес када је у питању трансформација Косовских снага безбедности.

"Процес мора да буде у складу са косовским уставом и да узме у обзир интересе и стрепње свих заједница на Косову, укључујући релевантне партнере, ентитете и организације", изјавила је Коцијанчичева за Танјуг.

Портпаролка ЕУ поновила је став ЕУ да је за трансформацију Косовских безбедносних снага неопходно да се процедуре воде у складу са косовским уставом, узимајући у обзир "интересе и забринутости" свих страна.

"ЕУ је увек позивала на инклузиван процес, који би водио усвајању закона о трансформацији Косовских безбедносних снага, што подразумева усклађеност са косовским уставом и узимење у обзир интереса и забринутости свих заједница на Косову, укључујући и релевантне партнере, ентитете и организације", изјавила је Коцијанчичева.

Портпаролка ЕУ није одговорила на питање Танјуга како види утицај начелног усвајања закона о трансформацији КСБ-а – без пристанка посланика Српске листе – на дијалог о нормализацији односа Београда и Приштине.

Косовски устав предвиђа да трансформација безбедносних снага Косова у оружане снаге није могућа без уставних промена, за шта је потребна двотрећинска већина у парламенту, како од укупног броја посланика, тако и од броја мањинских посланика, којих је у овом сазиву 20, а од којих се десет српских представника противе тој трансформацији.

Коцијанчичева је додала да ЕУ остаје у потпуности посвећена развоју и напретку Косова као саставног дела агенде ЕУ за Западни Балкан.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи