Брнабић: Присуство Унмика неопходно за достојанствен живот Срба на КиМ

Премијерка Ана Брнабић указала је на састанку са специјалним изаслаником генералног секретара Уједињених нација и шефом Мисије УН на Косову и Метохији Захиром Танином на значај даљег несмањеног присуства и деловања Унмика, како би се створили услови за нормалан и достојанствен живот нашег народа на Косову и Метохији.

Ана Брнабић је напоменула да је у последњим месецима повећана напетост због учесталих провокација и инцидената на Косову и Метохији и изразила очекивање да ће извештаји Унмика у наредном периоду у много већој мери одразити реалну ситуацију и проблеме са којима се свакодневно суочавају Срби и припадници осталих неалбанских заједница.

Она је рекла да очекује да ће седнице Савета безбедности Уједињених нација наставити да се одржавају истом динамиком у досадашњем формату и изразила незадовољство због тога што редовна седница о раду Унмика, у августу ове године, није била укључена у програм рада Савета безбедности УН.

Шеф Унмика је истакао да је задатак ове Мисије да објективно и редовно информише о стању на терену и својим извештајима помаже институцијама Уједињених нација, али и Европске уније под чијим се окриљем одвија дијалог Београда и Приштине.

Он је изразио забринутост због учесталих инцидената на Косову и Метохији у претходним месецима и осудио јучерашње каменовање аутобуса са Србима код општине Исток, позивајући надлежне институције да истраже случај и починиоце доведу пред лице правде.

Брнабић је рекла и да је неприхватљиво формирање косовских оружаних снага, да је то супротно Резолуцији 1244 и оценила да би такав потез додатно дестабилизовао и нарушио безбедносну ситуацију у Покрајини и региону.

Нагласила је да је Србија искрено опредељена за политику мира, економског напретка и просперитета и проналажење компромисног и одрживог решења за Косово и Метохију, што би, каже, значајно допринело стабилности, безбедности и поверењу у региону.

"С тим циљем Србија је посвећена дијалогу као једином путу за проналажење дугорочно одрживог решења", навела је премијерка и додала да се он мора наставити.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво