Дачић: Унмик остаје на Космету у пуном обиму и надлежности

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да Унмик остаје на КиМ, да је Кфор по Резолуцији УН једина оружана сила на Косову и Метохији, те да никакви други акти не могу да се доносе, али и да ће Србија тему покушаја формирања косовске војске изнети на седници Савета безбедности 8. новембра.

На питање новинара да ли очекује да ће косовска војска бити формирана, Дачић каже да се нада да ће на Приштину бити извршен притисак да одустане.

"Сви међународни фактори су истицали да је садашњи процес неприхватљив, да су потребне уставне промене и надам се да ће задржати тај став", рекао је министар Дачић.

На питање како коментарише иницијативе о укидању Унмика, Дачић је рекао да од тога нема ништа, јер тако нешто је могуће само ако се неком новом резолуцијом укине постојећа.

"Русија и Кина имају у СБ стабилан и јасан став о КиМ и немогуће је да се то догоди", рекао је Дачић.

Према његовим речима, ово су само политичке приче усаглашене у великој мери између САД, Британије и Приштине и ствари које они понављају на свакој седници. 

"Ништа од тога. Остаје Резолуција 1244 и Унмик у свом пуном обиму и надлежности", истакао је Ивица Дачић.

Најавио је да ће о свему овом разговарати са шефом Унмика Танином у Београду, као и о новом извештају генералног секретара о КиМ.

"Не очекујем Косово у Интерполу"

Ивица Дачић истиче да не очекује да ће Косово постати члан Интерпола.  

"За чланство је на гласању потребна двотрећинска већина присутних, не рачунају се уздржани и одсутни. Очекујем да земље које нису признале независност Косова не гласају. Косово нема двотрећинску већину", рекао је Дачић новинарима у Београду.

Додаје да је лаж да Косово не може да сарађује са Интерполом јер није члан, јер ту је, каже, Унмик који има споразум са Интерполом и преко њега се обавља та комуникација.

"Лаж је да они то желе да би унапредили борбу против организованог криминала", каже министар и додаје да Приштина жели чланство да би то приказала као дипломатску победу. 

"Косово жели чланство да би показало да је питање статуса решено и зато смо ми против", рекао је Дачић додајући да је Косово у том циљу уложило доста напора, новца и лобирања.

Без решења статуса није могуће чланство у међународним организацијама, закључио је шеф српске дипломатије.

Дачић је осудио јучерашњи напад на Србе на КиМ наводећи да то говори о нестабилности безбедносне ситуације и опасности по Србе, због чега је неопходно да се тиме баве највиши државни органи.

Уставне промене у Македонији – унутрашње питање те земље 

Ивица Дачић је рекао да уставне промене које се одвијају у македонском парламенту представљају унутрашње питање те земље, у шта Србија не треба се меша.

"Поштујемо одлуке народа и државне органе. И нема потребе да се оглашавамо. Све остало би било мешање у унутрашње ствари Македоније. Исто тако, било би добро да неки политичари у Македонији не дају изјаве шта може да садржи споразум Београда и Приштине а шта не. Шта то њих брига. Тако и нас, шта брига", рекао је Дачић.

Ипак, упитао је шта би било када би се на тај начин одлучивало у Србији о тако важној историјској ствари као што је споразум Београда и Приштине.

"Шта бисте рекли на то да је на референдуму учествовало 30 одсто и да је осам посланика пребегло на другу страну? Како бисте то коментарисали? Тако да немојте то – пише у новинама да треба да се угледамо на македонски пример", рекао је министар Дачић и додао да Србија жели све најбоље Македонији и Грчкој.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи