Пред посланицима више од хиљаду амандмана

У Скупштини Србије у току је расправа о 1.148 амандмана на предложене законе у области грађевинарства и саобраћаја. Циљ свих десет законских предлога јесте да се домаћи прописи ускладе са стандардима ЕУ. Полемика о београдској и златиборској гондоли.

Измене и допуне Закона о планирању и изградњи и Закона о озакоњењу бесправних објеката, како је образложио предлагач Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, омогућиће лакше и брже уклањање бесправних објеката и спречити нелегалну градњу.

Шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић је током расправе о законима из области грађевинарства питао ко је омогућио дивљу градњу у Србији и да ли је неки објекат због тога срушен, а министарка Зорана Михајловић му је одговорила да се Влада Србије бори против нелегалне градње и позвала Обрадовића да ако жели да буде поштен, поднесе пријаве против коалиционих партнера.

Обрадовић је констатовао да дивље градње у Србији има и упитао да ли је било ко ко је "симбол" дивље градње, дошао на удар закона.

Упитао је ко је заштитио Муамера Зукорлића, затим да ли на врху Копаоника може да постоји "онакав симбол дивље градње" и да нико не сме да га сруши, као и због чега није срушен "теткин зид народног посланика СНС-а  Марка Парезановића у Чачку".

"Да ли ми заправо озакоњујемо кривична дела дивље градње која су учињена у претходном периоду? Ја бих волео, госпођо министар, пошто сте ви тако велики борац против криминала и корупције, као комплетна СНС, да ми наведете један објекат које сте срушили као симбол безобразлука", рекао је Обрадовић.

Министарка му је у одговорила питањем да ли је он поднео кривичну пријаву против свог "компањона господина Стаматовића у Чајетини и на Златибору" и да ли је поднео кривичну пријаву за све нелегалне објекте за које је Стаматовић давао одобрење, за све оне ствари које је урадио противзаконито.

"Министарство грађевинарства јесте", рекла је Михајловићева и додала да Обрадовић треба да поднесе пријаву пошто хоће грађанима да прикаже да је поштен и да води рачуна о нелегалној градњи.

"Јесте ли поднели кривичну пријаву против ваших партнера (Вука) Јеремића и (Драгана) Ђиласа? Имали бисте толико материјала, ако заиста пред грађанима желите да причате како се борите против нелегалне градње, криминала, корупције. Пођите прво из сопствених редова, пођите од себе, од своје породице, можда ви најбоље знате како се гради нелегално", поручила му је Михајловићева.

Истакла је да се Влада Србије и СНС боре против нелегалне градње.

"Када прво будете подигли кривичне пријаве против свих тих људи који с вама заједно раде, човек може да вас слуша с дужном пажњом, овако ја не видим шта ми треба да чујемо ново од вас што има смисла и везе са законом", рекла је министарка.

Истакла је и да приходи од спровођења Закона о озакоњењу износе 3,9 милијарди динара.

"Мени је драго да је поменут пример Златибора", одговорио је Обрадовић и поставио питање Михајловићевој да објасни "како гондола од девет километара на Златибору може да кошта 13 милиона, а ова ваша СНС-овска, београдска гондола од једног километра кошта 15 милиона динара".

Михајловићева је одговорила да је када је реч о гондоли на Калемегдану којом се премошћава река, за сада издата само информација о локацији, а тек када се заврше пројекти, знаће се вредност и начин на који ће се радити.

"Тако се ради када је уређен систем... Овако како се ради на Златибору или како ради ваш колега, тако се не ради. Подигнута је кривична пријава. Да ли знате да су они набавили комплетну опрему, ставили је на ливаду годину дана, да нису имали ниједну информацију, ниједну дозволу", рекла је министарка.

Додала је да је Стаматовић направио "урбанистички грађевински хаос" на Златибору због чега има подигнуту кривичну пријаву, и то у Тужилаштву за организовани криминал.

"Тако се ваши људи баве грађевинарством, а онако како треба да се бавимо грађевинарством, управо је пример гондоле на Калемегдану", рекла је Михајловићева.

Током расправе посланица СРС-а Вјерица Радета је више пута замерала председавајућем Верољубу Арсићу због начина на који води седницу и рекламирала повреду Пословника, једном и због тога што је, како је рекла, министарка довела у везу радикале и Двери.

"Српски радикали са овим Љотићевцима ни у једној комбинацији не смеју да се доводе у везу, чак ни када је у питању Закон о озакоњењу. Ми се залажемо да се што више објеката озакони, а они су за то да се руше", рекла је Радета.

Додала је да они имају озбиљну примедбу на изјаву да се Михајловић и СНС залажу да све буде легално, јер, како каже, нису срушене виле Томислава Николића у заштићеној зони на Сави.

Михајловићева и Божовић о Инжењерској комори Србије

Министарка Зорана Михајловић поручила је да ће се сада инжењери додатно едуковати и да неће плаћати чланарину, чиме је у скупштинској расправи одговорила посланику ДС-а Балшу Божовићу који је оптужио Српску напредну странку да жели да контролише сваку пору друштва, што, каже, овог пута чини сетом закона у области грађевинарства. 

Зато је било важно да се издавање лиценци за инжењере премести из коморе у Министарство грађевинарства, навео је Божовић, а министарка поручила да ће "највећа мука" опозицији сада бити то што ће се отворити сви папири и видеће се ко је шта потписивао.

Божовић је у расправи по амандманима на сет закона из области грађевинарства одбацио наводе да је Драгослав Шумарац који је водио комору, а иначе је функционер ДС-а, узимао велики новац и да су поједини на челу коморе у последњих неколико година правили закон по својој мери.

Навео је да је Шумарац за годину дана примио 60.000 динара, те оценио да је постао предмет освете појединаца који нису успели на изборима у комори да га смене, а да су ти заправо ти појединци, чланови коморе испред СНС приходовали 5.000 и 15.000 евра. 

"Истине ради, Инжењерска комора се мења зато што се не дозвољава ни Драгославу Шумарцу, ни инжењерима Србије да имају самостално струковно удружење и због потребе СНС да контролишу сваку пору друштва", рекао је Божовић.

Хајде да причамо о томе шта је урадила Инжењерска комора и зашто Влада Србије жели да је врати у своју надлежност, предложила је министарка и поручила Божовићу да не обмањује јавност са том причом и "брижним односом" према инжењерима.

"Да сте заиста били брижни и да је руководство коморе било брижно онда би улагало у наше инжењере. Они би били додатно едуковани и могли би да раде врло компликоване и тешке пројекте који између осталог данас радимо. Нажалост, инжењерска комора је данас постала приватна комора", рекла је Михајловићева.

Навела је да је Шумарац 2003. године искористио Закон о планирању и изградњи да комори пренесе надлежности и појаснила да инжењери, само да би задржали лиценцу, морају да плате комори чланарину од 7.500 динара.

"Враћањем надлежности, а не гашењем коморе, неће бити чланарине, а инжењери ће се додатно едуковати... Што се тиче разноразних ценовника које комора има, тога више бити неће, јер сте ценовнике користили за разноразне послове", рекла је министарка.

"Највећа мука" је, према њеној оцени, не само што ће појединци из опозиције да изгубе своје упориште и могућност да користе комору политички, већ то што ће се видети ко је шта потписивао од 2003. године.

У расправу се укључио и шеф посланика напредњака Александар Мартиновић пожелевши Божовићу "добро јутро".

"Надам се да сте се наспавали. Ми радимо од 10 часова, а Божовић је дошао око 16 часова у зграду. Тако су радили и кад су имали одговорност за вођење Владе Србије, па се после чуде што су изгубили власт. А и кад су радили, радили су на штету грађана Србије", рекао је Мартиновић.

Рекао је да није сада тема комора, али да зна да их боли што ће да изгубе власт. 

"Нема више рекета, нема више пљачки инжењера, нема више својатања коморе", рекао је Мартиновић.

Божовић је потом рекао да су Инжењерску комору Србије подржали Европски савет коморе, разне друге коморе струковних удружења...

"Инжењери су ме замолили да вам предам писмо Европске инжењерске коморе у којем се каже да је ваш предлог закона скандалозан, да не постоји нигде такав у региону, да није пример никакве праксе и да Србија неће моћа у ЕУ ако струковна удружења не буду независна", рекао је Божовић.

Посланица СРС-а Вјерица Радета рекла је да је очигледно тачно то што је Мартиновић говорио да је Божовић устао пре сат или два и да они сада могу оправдано да се питају да ли посланик ДС-а има способност да даље прати седницу и учествује у раду.

"Чини ми се да није психички спреман за данашњу расправу", оценила је Радета.

Посланица СРС-а Наташа Јовановић Божовића је назвала "креатуром", на шта је реаговао председавајући Владимир Маринковић, а Радета је поручила да је то постало легитимно од када је Божовић тако назвао Војислава Шешеља и прошао без опомене.

"Сећам се тог почетка седнице када је колега Божовић то рекао за Шешеља и наравно користим прилику да и њему кажем да нема потребе за таквим речима као што сам рекао и Наташи Јовановић", рекао је Маринковић.

О озакоњењу објекта на Копаонику и "грађевинског мафији"

Министарка Зорана Михајловић изјавила је да је одбијен амандман посланице СРС-а Наташе Јовановић, којим се предлаже озакоњење свих објеката изграђених у претходне три године.

На тај амандман је скренуо пажњу посланик ДС-а Балша Божовић, који је изразио сумњу да ће амандман бити прихваћен и да ће се на тај начин озаконити објекат на Копаонику о којем су медији раније писали.

"Да ли је став коалиције СНС-СРС да се озакони хотел на Копаонику? Ако сте мислили да ће вам ово проћи јер има хиљаду амандмана, морам да вам кажем да посланици ДС-а раде свој посао", рекао је Божовић у парламенту.

Упитао је да ли ће се на тај начин казнити они који су поштено платили грађевинске дозволе, а да се мафијаши који граде све и свашта аболирају од одговорности.

"Да сте прочитали закон, да сте били на једном одбору, знали бисте да је тај амандман одбијен. То што је предложила СРС неће моћи, јер би аутоматски променило концепцију закона", одговорила му је министарка.

Навела је да је највише нелегалних објеката саграђено у време ДС-а и упитала где су десетине милиона евра "које сте потрошили на наводне реконструкције путева и железница".

"То су питања на која ви једног дана морате да одговорите", поручила је Михајловићева и додала да је грађевинска мафија у Србији настала за време ДС-а и Драгослава Шумарца као министра.

То је, каже, толико тачно гледајући грађевинске фирме, новац који се износио ван земље, шта је урађено са грађевинарством...

Осврнула се и на информацију коју је Божовић раније данас споменуо, а тиче се примања Драгослава Шумарца као председника Инжењерске коморе.

"Шумарац 2015. године сам себи као председник Инжењерске коморе исплаћује 236 милиона динара. Тако поштен и феноменалан лик. И не само то, блокирао је рад Инжењерске коморе", рекла је Михајловићева.

Министарка је додала и да су "наши инжењери много квалитетнији од тога да их брани један Балша Божовић".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи