Танасковић: Претензије да преко историјских фалсификата српско постане "косовско"

Доскорашњи амбасадор Србије у Унеску Дарко Танасковић рекао је за "Радио Београд" да питање пријема Косова и Метохије у тој институцији није решено. Oчекује да ће наредне године поново бити покренут захтев за пријем.

Дарко Танасковић је, гостујући у емисији Седмица, рекао да је пријем Косова и Метохије стратешки циљ власти у Приштини и њихових међународних покровитеља.

Очекује да ће наредне године поново бити покренут захтев за пријем КиМ у Унеско.

"То би онда подразумевало понављање, можда у нешто другачијим околностима, свега што смо прошли у Паризу 2015. и 2017. године, где је у центру пажње свакако и наше културно наслеђе, али не само оно. То је политичко питање, може ли се обезбедити довољан број гласова, да, упркос свему, КиМ буде примљено у Унеско. Мој је утисак и процена да, кад би данас тај захтев био поднет, сигурно Косово не би могло да добије двотрећинску већину на Генералном заседању Унеско", објаснио је Танасковић.

Наглашава да је српска баштина на Косову и Метохији, иако је под заштитом Унеска, и даље у опасности, а да је јасно да је угрожавају они који тамо спроводе власт, с обзиром на то да Србија нема могућност да делује на терену.

"Ту долазимо до апсурдне ситуације да се неке државе, из чисто политичких разлога,  залажу за то да КиМ уђе у међународну институцију културе и баштине, иако знају да је српска културна баштина и српски народ тамо угрожен, а гласали су за то да наша баштина буде на листи заштите Унеска. То су двоструки стандарди", рекао је Танасковић.

Објашњава да је једна од тенденција да се на простору Косова и Метохије затре сваки траг српског вишевековног присуства, о чему, каже, сведочи српска материјална баштина, која има универзалну вредност.

"Поједностављено речено, они који настоје да кажу да је Косово њихово, а не српско и да српско никада није ни било, веома би волели да та културна баштина уопште не постоји, као што би, усуђујем се рећи, неки у Црној Гори волели да Његош не постоји", рекао је некадашњи амбасадор Србије при Унеску.

Указује да ће Приштина наставити да врши притисак на монашке заједнице и да административним смицалицама отежава живот свештенству и верницима.

"Кад то већ постоји и кад има универзалну вредност и кад они пред очима света не могу то да униште, јер није уништено ни за време османског царства, власт у Приштини прибегава опаснијем моделу", напомиње Танасковић.

Објашњава да је у питању настојање да се изгради нови идентитет Косова, који уствари никада није постојао, један синтетички неоидентитет и ту почињу претензије да, напомиње, преко историјских фалсификата српско постане "косовско".

"У научној заједници то не може да прође. Међутим, у сфери паралелне реалности коју ствара политика и конкретне моћи на терену, на овом пољу може бити злоупотерба и то је потенцијално већа опасност од физичког уништавања баштине", упозорио је Танасковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво