Ускоро избори за националне савете, ко ће се борити за права мањина

За нешто више од две недеље припадници националних мањина бирају представнике. У поноћ истиче рок за предају листа Републичкој изборној комисији, а уједно се закључује Посебан бирачки списак. И после тог рока, грађани могу да се упишу или промене податке у бирачком списку. Националне савете бира скоро пола милиона грађана, припадника 22 мањинске заједнице, а први пут и припадници пољске и руске мањине.

Ко ће се у наредне четири године борити за права Мађара - најбројније националне мањине у Србији? Пред њиховим бирачима, две су листе.

"У оквиру ових кампања, видимо оно што се урадило за четири године. О томе људи знају, било је значајно и битно, и желимо све то да наставимо. У образовању пре свега, од обданишта до високог образовања, желимо да остваримо могућност образовања на матерњем језику. Што се тиче културе, ми смо много тога урадили", каже Хајнал Јено са листе "Мађарска слога".

Роми представнике могу да бирају са, до сада пријављене, четири листе. На изборима очекују већу излазност и регуларност, а после њих - боље услове, пре свега за образовање.

"Доследна примена афирмативних мера и ускраћивање могућности злоупотребе, и једно пословање националног савета који неће пратити све оно што га је пратило у претходном периоду, а имали смо прилично буран период", истакла је Марија Демић са листе "Респект за Роме - Владан Станојевић".

У свакој кампањи, бурно је међу Бошњацима.

"Ми очекујемо да ће бити регуларни и фер избори, иако кампања мало искри и има неких негативности", каже се Саит Кацапор са листе "Вакат је".

Јахја Фехратовић са листе "Академик Муамер Зукорлић-Муфтија за правду, помирење и бошњачко јединство" сматра да Бошњаци треба да добију оне представнике који ће руководити БНВ-ом, који ће те органе користити за имплементацију законских решења којима се остварују колективна и индивидуална права Бошњака.

Ахмедин Скријељ са листе "Самоопредељење - Сулејман Угљанин" поручује да им је циљ да преко БНВ-а успоставе стабилне и правне механизме како би се Бошњацима решила статусна питања и обезбедила равноправност.

Која су задужења савета националних мањина

На директним изборима представнике бира 18 мањина, а Хрвати, Црногорци, Македонци и Руси - на електорским скупштинама, због недовољног броја уписаних бирача.

Помоћница у Министарству државне управе и локалне самоуправе Ивана Антић подсећа на задужења Савета.

"Имају законом дата овлашћења у области културе, информисања на матерњем језику, образовања, као и службене употребе језика и писма. Што већи број грађана, припадника националних мањина ове године изађе на изборе, то је већи легитимитет и тела која треба да представљају заједницу", наводи Антићева.

Ко су изабрани представници мањина требало би да се зна 96 сати по затварању биралишта - тачније, 8. новембра. У наредних двадесет дана, савети морају да формирају органе и почну да раде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи