Државне секретарке МУП-а са амбасадорима о Косову и Интерполу

Државне секретарке Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић и Дијана Хркаловић истакле су у разговорима са амбасадорком Либана Надом Ел Акл, отправницом послова амбасаде Венецуеле Дијом Надер де Ел Андари, амбасадором Белорусије Валеријем Бриљевом и Азербејџана Елдаром Хасановим да би евентуални пријем Косова у чланство Интерпола био супротан процедурама и правилима ове међународне полицијске организације.

Захтев Приштине за чланство у Интерполу, како је указала Биљана Поповић Ивковић, је покушај политизације те организације, па би евентуалним пријемом била прекршена Резолуција 1244 Савета безбедности УН, саопштено је из МУП-а. 

Поповић Ивковић је у разговору навела да према правилима и процедурама Интерпола само државе чланице Уједињених нација и посматрачи у УН могу бити чланови ове међународне полицијске организације.

Евентуална одлука о пријему, како је нагласила, била би преседан са несагледивим штетним последицама. 

Поповић Ивковић се захвалила Либану и Венецуели на непризнавању Косова, поштовању међународног права и подршци Србији у очувању интегритета и суверенитета.

Према њеним речима, односи Србије и ове две државе су традиционално добри и пријатељски. 

Амбасадорка Нада Ел Акл истакла је да је Либан посвећен поштовању међународног права и да Србија може рачунати на подршку ове државе.

Отправница послова амбасаде Венецуеле Дија Надер де Ел Андари нагласила је да је став ове државе непромењен и принципијелан када је у питању гласање о захтевима Косова за чланство у међународним организацијама и институцијама. 

Државна секретарка Министарства унутрашњих послова Дијана Хркаловић истакла је у разговору са амбасадорима Белорусије Валеријем Бриљевом и амбасадором Азербејџана Елдаром Хасановим да би евентуални пријем Косова у чланство Интерпола био супротан процедурама и правилима ове међународне полицијске организације.

Хркаловићева је истакла да према тим процедурама само чланице Уједињених нација и посматрачи у УН могу бити примљени у чланство Интерпола, саопштио је МУП.

Евентуални пријем Косова, како је указала, био би политичка одлука без преседана са несагледивим и штетним последицама по безбедност свих чланица Интерпола. 

Она је нагласила да би таква одлука била супротна и међународном праву, пре свега Резолуцији Савета безбедности УН 1244, која јасно дефинише статус Косова и Метохије. 

Амбасадор Бриљев истакао је да је став ове државе непромењен и да Белорусија поштује међународно право и не признаје самопроглашену независност Косова.

Амбасадор Хасанов нагласио је да ће Азербејџан на Генералној скупштини Интерпола у новембру подржати став Републике Србије. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи