Шта предвиђају закони о војсци Косова?

Закони о трансформацији косовских снага безбедности у оружане снаге предвиђају да косовска војска има мандат на целој територији Косова и Метохије, као и све атрибуте оружане формације – врховног команданта, генераштаб, оружје, симболе.

Закони, које је косовски парламент јуче усвојио у начелу, а у које је Танјуг имао увид, предвиђају да КБС које се трансформишу у војску имају мандат на целој територији самопроглашене "Републике Косово" и то кроз јединствен ланац командовања.

Предвиђено је да војска има до 5.000 активних припадника и да буде мултиетничка, што значи да би у њеном саставу требало да буду и припадници мањина на КиМ, укључујући и Србе. 

"Косовске снаге безбедности су овлашћене да користе силе, ватрено оружје, алат и опрему коју користе, како би испунили своје уставне и законске надлежности и дужности", наведено је у законима.

Основни задатак КБС, који ће, како је предвиђено, прећи под ингеренције министарства одбране, јесте да штити територијални интегритет самопроглашеног Косова, као и да штити грађане и заједнице, даје војну подршку цивилним властима и учествује у међународним операцијама.

Закони предвиђају да до трансформације у војску дође у периоду од десет година.

Врховни командант КБС биће председник Косова и он ће у хитним случајевима моћи да нареди мобилизацију. 

Кад је реч о структури, војска ће имати генералштаб, на чијем челу ће бити особа која ће имати чин генерала и коју предлаже министар одбране, а именује косовски председник.

Војска ће имати четири категорије припадника, односно активни и резервни састав, регруте и ветеране, али и резервно особље, кадете, регруте и цивилно особље.

Предвиђено је да КБС има пет команди – главни штаб, команду копнене силе, националне гарде, логистичку и команду за доктрину и обуку.

Према законима, дан Косовских снага безбедности биће 27. новембар, а симболи химна, застава, симбол КБС и симболи јединица КБС. 

У закону се, кад је реч о наоружању, наводи да ће КБС бити опремљен системима оружја у складу са потребама за испуњавање својих надлежности и дужности.

Мобилизација КБС се врши у време мира наређењем команданта КБС, а у време ванредног стања наређењем косовског председника. 

Косовски парламент је јуче, без присуства посланика Српске листе, усвојио у првом читању предлог закона о косовским безбедносним снагама, који дефинише надлежности, организацију и функсионисање КБС као "мултиетничке, професионалне, оружане и овлашћене снаге за служење у земљи и иностранству, у складу са уставним и законским мандатом у одбрани територијалног интегритета, грађана, имовине и интереса Републике Косово, а који подлеже демократској грађанској контроли".

Усвојен је и нацрт закона о косовској служби безбедносних снага, који, како се наводи, регулише опште услове службе на принципима законитости, професионалности, командовања, дисциплине, поштовања, части, транспарентности, одговорности и недискриминације.

Усвојеним предлогом закона о министарству одбране, досадашње министарство косовских снага безбедности биће трансформисано у министарство одбране, у оквиру косовске владе, с циљем надгледања и демократске цивилне контроле КБС. 

Министарство одбране ће, према том закону, на стратешком нивоу креирати и спроводити државну одбрамбену политику и обављати своје функције у сладу са уставом.

Закони за сада нису објављени на сајтовима скупштине и владе у Приштини.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи