Приштина формира војску, пређен први степеник

Посланици косовске скупштине направили су први корак ка формирању војске. У првом читању усвојили су нацрте три закона којим се отвара пут оружаним формацијама. Тако је парламент практично усвојио законе о оснивању војске променама косовског устава, за шта су им били потребни гласови мањина, српских посланика.

Први степеник је пређен и остало је још неколико до потпуног ступања закона на снагу. Сада је предвиђено предлагање и разматрање амандмана на нацрте закона, а онда расправа и усвајање предлога закона у целости.

На косовском председнику је да потпише законе, чиме ће бити окончан и последњи формални корак.

Оно што може донекле да успори потписивање закона од стране косовског председника је могућност која се пружа Српској листи да затражи оцену уставности трансформације КБС-а у оружану формацију путем закона, што је потпредседник Српске листе Игор Симић најавио.

Такав један захтев Уставни суд, у принципу, разматра у року од 45 дана.

Према нацртима закона, Косовске безбедносне снаге штите, како се наводи, територијални интегритет, делују на целој територији Косова, а састоје се од највише 5.000 активних припадника. У једној од тачака наводи се да КБС користе силу, ватрено оружје како би испуниле своје законске и уставне обавезе ако не може да се избегне опасност другим средствима.

Досадашњи мандат снагама безбедности био је деловање приликом елементарних непогода.

До пре пар месеци нешто више од 100 Срба било је у снагама безбедности. Међутим, Срби су масовно напустили ову формацију. КБС су 2009. године наследиле косовски заштитни корпус, формацију која је настала 1999. године демилитаризацијом "ослободилачке" војске.

Први командант заштитног корпуса био је Агим Чеку, наследио га је касније Сулејман Сељими. Он је тренутно у затвору због злочина почињеног током рата, а Чеку је под оптужницом због злоупотреба са списковима ветерана ОВК, којима се исплаћује ратна пензија од пре пар месеци.

Снаге безбедности су формиране по плану Мартија Ахтисарија и имају око 2.500 активних припадника и 800 у редовном саставу. На почетку припаднике снага безбедности униформама су опремили Американци и возилима Немачка, а обуку официри британске армије. Поседују и америчко и немачко лично наоружање.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво