Приштина формира војску, пређен први степеник

Посланици косовске скупштине направили су први корак ка формирању војске. У првом читању усвојили су нацрте три закона којим се отвара пут оружаним формацијама. Тако је парламент практично усвојио законе о оснивању војске променама косовског устава, за шта су им били потребни гласови мањина, српских посланика.

Први степеник је пређен и остало је још неколико до потпуног ступања закона на снагу. Сада је предвиђено предлагање и разматрање амандмана на нацрте закона, а онда расправа и усвајање предлога закона у целости.

На косовском председнику је да потпише законе, чиме ће бити окончан и последњи формални корак.

Оно што може донекле да успори потписивање закона од стране косовског председника је могућност која се пружа Српској листи да затражи оцену уставности трансформације КБС-а у оружану формацију путем закона, што је потпредседник Српске листе Игор Симић најавио.

Такав један захтев Уставни суд, у принципу, разматра у року од 45 дана.

Према нацртима закона, Косовске безбедносне снаге штите, како се наводи, територијални интегритет, делују на целој територији Косова, а састоје се од највише 5.000 активних припадника. У једној од тачака наводи се да КБС користе силу, ватрено оружје како би испуниле своје законске и уставне обавезе ако не може да се избегне опасност другим средствима.

Досадашњи мандат снагама безбедности био је деловање приликом елементарних непогода.

До пре пар месеци нешто више од 100 Срба било је у снагама безбедности. Међутим, Срби су масовно напустили ову формацију. КБС су 2009. године наследиле косовски заштитни корпус, формацију која је настала 1999. године демилитаризацијом "ослободилачке" војске.

Први командант заштитног корпуса био је Агим Чеку, наследио га је касније Сулејман Сељими. Он је тренутно у затвору због злочина почињеног током рата, а Чеку је под оптужницом због злоупотреба са списковима ветерана ОВК, којима се исплаћује ратна пензија од пре пар месеци.

Снаге безбедности су формиране по плану Мартија Ахтисарија и имају око 2.500 активних припадника и 800 у редовном саставу. На почетку припаднике снага безбедности униформама су опремили Американци и возилима Немачка, а обуку официри британске армије. Поседују и америчко и немачко лично наоружање.

број коментара 26 Пошаљи коментар
(петак, 19. окт 2018, 14:01) - anonymous [нерегистровани]

Да ми будемо сасвим конкретни

@Aotearoa

Морам да Вас исправим. Приштина за ово што ради нема подршку међународне заједнице, него само западa на челу са америком. Они нису и не могу да буде репрезент међународне заједнице. Замислите да неко занемари став једне Индије, Кине, Русије и још више од половине држава чланица УН око овога проблема....

(петак, 19. окт 2018, 13:55) - anonymous [нерегистровани]

Dvanaest i pet

Ovo je moglo da se ocekuje, sada je bitno pametno zastiti interes Srbije i pokazati da nema ustupanja pa i ako ih podrzava EU.

(петак, 19. окт 2018, 13:42) - Aotearoa [нерегистровани]

Nazalost sasvim je jasno da Kosovo to ne bi radio,

kao i sve ostalo dosad, ako nema podrsku medjunarodne zajednice ! I ovaj put licemerje i dvojni standardi ponovo na delu !

(петак, 19. окт 2018, 13:15) - anonymous [нерегистровани]

KiM

Da li je neko stvarno mislio da se ovo nece desiti? Bilo je pitanje samo vremena. Mi treba da reagujemo a ne da pitamo EU da reaguje. Ovo je nasa zemlja a ne zemlja EU ili necija druga. Mi treba da resavamo nase probleme. 

(петак, 19. окт 2018, 13:00) - karanovic m. [нерегистровани]

@ Komentari

Mozda necemo pomoci Srbima na Kosovu, a mozda i hocemo. Nek cuju barem da ima ljudi koji isto misle kao i oni i da nisu sami. 

(петак, 19. окт 2018, 12:29) - Trajko [нерегистровани]

Kao i uvek

I to rade uz pomoć nasilja kao sto su i sve do sada uradili!

(петак, 19. окт 2018, 11:29) - anonymous [нерегистровани]

Vidjenje

A sta mi ocekujemo pa imamo rezoluciju 1244 SB. Trazimo zasedanje SB UN zbog krsenja te rezolucije.

(петак, 19. окт 2018, 11:22) - anonymous [нерегистровани]

Једино што нам остаје је чекање и јачање Србије

Хтела то Србија или не ово остаје "замрзнути" конфликт. Колико дуго то ће време показати, али сигурно све дотле док год албанци имају пуну подршку американаца због америчких интереса. Када тога не буде албанци ће одмах пристати на сваки споразум са Србијом јер знају да би у војном конфликту били поражени и изгубили све.
Мудрост и хладна глава а уз помоћ пријатеља и наше време ће сигурно доћи. Ко чека тај дочека !

(петак, 19. окт 2018, 10:56) - cile [нерегистровани]

baobao

Neće nas Srbe zaplašiti nikakva vojska Kosova.

(петак, 19. окт 2018, 10:19) - Igor [нерегистровани]

drugi stepenik

Prvi stepenik su mozda presli, ali na sledecem se saplicu sigurno